Trots goda förutsättningar för byggandet har hemlösheten och den strukturella bostadsbristen ökat. Jan Jönsson (L) i Stockholms stadshus anser att det är dags att kvotera in de svaga grupperna.
Hur göra hyresmarknaden tillgänglig för de mest utsatta? var rubriken på ett seminarium i Almedalen arrangerat av Fastighetsägarna. Frågan kunde lika väl ha ställts för tio eller tjugo år sedan, då man började lyfta att det växer fram ett utanförskap på bostadsmarknaden på grund av att bostäder har blivit för dyra att hyra för de socialt utsatta, för yngre och även av personer med jobb men för låga inkomster.
Panelen kunde konstatera att trots rätt goda förutsättningar under många år för bostadsbyggandet så har det inte lett till att den strukturella bostadsbristen minskat och att den drabbar nya grupper.
– Den gängse bilden av hemlöshet stämmer inte längre, vi ser nya grupper, som ensamstående med barn, och vi inom socialtjänsten står handfallna. Det är människor som inte har sociala problem, men inte tillräcklig inkomst för att bli accepterade av värdarna, sade Helena Åhman, förvaltningschef i Solna stad.
Jan Jönsson, som tidigare var som tidigare var socialborgarråd i Stockholm stad, nu oppositionspolitiker, sa att ”Det är brist på bostadspolitik som landar i socialtjänstens knä”.
Hans, rätt radikala, förslag är Sverige måste gå mot social housing likt andra länder som Finland, ett land han menar har ett system Sverige kan lära av.
– Jag hör numera röster även i de borgerliga partierna att vi måste tala om social housing, men vi ska inte titta på skräckexempel som i London. Ett sätt är att börja hitta sätt att kvotera in de mest utsatta i bostadshusen, kanske tio till femton procent i en fastighet.
Unni Solbe, vd för Stena fastigheter lät inte så road av kvoteringar
– Det dyker titt som tätt upp massa olika kreativa planer från politiken. Det vi behöver är långsiktiga beslut över tid. Sedan måste man alltid väga in rättviseaspekten i uthyrningen om man går utanför bostadskön. Vem ska man välja? Vi har i Malmö en testverksamhet där lägenheter lämnas till Stadsmissionen för att se om det kan fungera.
Daniel Velasques Castro, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, var inte helt oväntat emot social housing. För honom är normen att bostadsmarknaden ska vara för alla, och att ökat byggande och därefter flyttkedjor som frigör billigare bostäder lösningen.
– Det var tråkigt att regeringen tog bort investeringsstödet som tillförde nya bostäder med låg hyra. Kommuner har idag möjligheten att ställa ut hyresgarantier med staten som borgen just för att få fastighetsägare att öppna dörren för personer som har dålig betalningsförmåga.
Men det är knappt något som används och när Unni Solbe fick frågan blev hon lite rådvill om Stena har använt det. Bevisligen en reform som inte är så känd i fastighetsbranschen.