Isabel Jarmelid, HR-specialist på Fastighetsägarna Service.
Publicerat 12 april, 2019

Guide: så rustar du dig i kampen om talangerna

Konkurrensen om talangerna hårdnar. Om man med framgång ska rekrytera nya kollegor bör man fila på sitt EVP (Employer Value Proposition). Vad det är och hur man bäst utvecklar ett sådan reder Isabel Jarmelid, HR-specialist på Fastighetsägarna Service, ut.

Nyligen intervjuade Fastighetstidningen ett par nyrekryteringar med lite annan bakgrund än den gängse i fastighetsbranschen. Så här beskrev Louise Grandinson, med bakgrund i mobilspelsbranschen, varför hon ville börja på Oscar Properties.

[ Annons ]

– Här upplevde jag att det snarast var ett krav att man hela tiden skulle skapa något nytt. Det gör det möjligt att faktiskt få igenom saker hyfsat snabbt – vilket krävs om man ska jobba med digitalisering. Det var snarare den kulturen jag gick till, än att jag bestämde mig för att gå till fastighetsbranschen.

Att kunna kommunicera vad man som arbetsgivare kan erbjuda som andra inte kan för att stå ut från mängden lyfter de båda experterna Anna Dyhre och Lisa Jonason som avgörande om man ska kunna locka ny kompetens. Det kan du läsa mer om i vårt reportage ”Talangjakt” – om hur fastighetsbolagen nu försöker locka de nya talangerna.

Men vad är egentligen employer branding och hur arbetar man för att påverka sitt employer brand? En som gärna delar med sig av sina erfarenheter är Isabel Jarmelid, HR-specialist på Fastighetsägarna Service.

– Vi vill bli ännu vassare i vår kommunikation mot kandidatmarknaden och vi vill stärka vårt employer brand. Därför har vi det senaste året gjort ett omfattande arbete för att utveckla vårt EVP. Vi vill naturligtvis sticka ut från mängden som arbetsgivare och vi arbetar hårt för att just vi ska attrahera de bästa kandidaterna på marknaden.

EVP, Employer Value Proposition, är ett begrepp vi får börja med att reda ut. Vad är egentligen skillnaden mellan en arbetsgivares employer brand och EVP?

– Ett employer brand är arbetsgivarens varumärke för potentiella, nuvarande och tidigare medarbetare. Alla företag har ett varumärke som arbetsgivare, vare sig man aktivt har arbetat med det eller inte. För att definiera employer brand kortfattat kan man säga att det är företagets identitet som arbetsgivare.

Ett employer brand är arbetsgivarens varumärke för potentiella, nuvarande och tidigare medarbetare.

Så vad är då EVP?

– EVP är det unika budskap som en arbetsgivare vill nå ut med. EVP:t berättar vad som gör just ditt företag till en attraktiv arbetsplats och vad som är unikt för just ditt företag. Det är med andra ord ett instrument som företaget använder sig av för att påverka och styra sitt employer brand.

EVP:t berättar vad som gör just ditt företag till en attraktiv arbetsplats och vad som är unikt för just ditt företag.

Okej, ett hopkok av tjusiga värdeord alltså?

– Nej absolut inte, det måste vara sant och trovärdigt. Är företagets EVP ett luftslott kan det snarast få motsatt verkan, säger Isabel Jarmelid. Hon fortsätter:

– Det är ett utredande arbete och en process som mynnar ut i formulerandet av EVP. EVP-budskapet måste vara tydligt och berätta vilka vi är som företag, hur vi vill uppfattas som arbetsgivare och vad som gör att just vi sticker ut från mängden. EVP:t berättar med andra ord vad vi vill, kan och bör säga om oss som arbetsgivare.

Ordet sant här ovan är viktigt, menar Isabel Jarmelid. Det är a och o att medarbetarna, företaget och marknaden identifierar sig med budskapet. Det är därför ett företag aktivt måste arbeta med sitt EVP för att det ska vara trovärdigt, betonar Isabel Jarmelid.

–  Om man tar Fastighetsägarna Service som exempel: Vår resa började med vår företagskultur. Vi har tillsammans med medarbetarna arbetat fram vår passion och våra attityder som är grunden i företagskulturen. Vår passion är vår riktning, våra attityder är hur vi tar oss dit och tillsammans med våra företagsövergripande mål skapar detta vår gemensamma styrmodell. Eftersom ”förenkla” är en viktig del i vår passion och i vår affär, finns det också en tanke bakom att hålla styrmodellen enkel.

Isabel Jarmelid berättar att det bästa med arbetet är att man aldrig riktig blir klar. Men på Fastighetsägarna Service har man kommit en bra bit på vägen och arbetar hela tiden aktivt med attityder och hela styrmodellen i alla team, i ledarutveckling och i HR-processer som rekrytering och performance management för att nämna ett par exempel. Isabel Jarmelid menar att en naturlig förlängning på arbetet med företagskulturen har varit att utveckla företagets EVP. Där har man haft separata workshops med syfte att arbeta fram det unika arbetsgivarerbjudandet för de olika yrkesgrupperna i företaget.

– Vad kan, vill och bör vi säga? Vi har på olika sätt samlat in vad våra ambassadörer säger om oss som arbetsgivare. Utöver detta har vi kartlagt vad våra främsta konkurrenter, deras budskap och EVP. Utöver detta har vi förpackat våra förmåner och andra aspekter som vi vill lyfta fram i vårt budskap mot kandidatmarknaden. Vi har ett nära samarbete med vår marknadsavdelning för att vår kommunikation ska ha en tydlig röd tråd och man ska känna igen oss både som kandidat, kund och medarbetare. Allt detta har mynnat ut i vårt företagsövergripande budskap ”Hos oss når du nya höjder”.

EVP – så här gör du

  1. Börja med att kartlägga hur företaget uppfattas av befintliga medarbetare. Vilken kultur, attityder och värderingar finns i bolaget? Vad är det som gör att det är attraktivt och unikt att arbeta hos just oss? Vad KAN vi säga?
  2. Ledningen ska naturligtvis också med. Vilka visioner och mål finns det? Vad har vi för strategi? Hur vill vi uppfattas som företag och arbetsgivare? Vad VILL vi säga?
  3. Undersök de externa målgrupperna, med andra ord de kandidater som man hoppas kunna rekrytera. Vad söker de hos en arbetsgivare? Vad har vi i vårt erbjudande som matchar och hur kan vi lyfta fram detta i vårt budskap? Vad BÖR vi säga?
  4. Efter att man har tagit fram sitt EVP-budskap gäller det att börja arbeta med det i både intern och extern kommunikation och då bör EVP:t genomsyra allt. Budskapet ska direkt möta kandidaten i en annons, i employer-branding filmer och annan kommunikation, till att genomsyra den dagliga verksamheten. Ett vanligt misstag är att ta fram EVP-budskap utan att ha en strategi för hur det sedan ska användas. Precis som vilket varumärke som helst krävs det ett aktivt arbete med att utveckla EVP:t, så att det är just sant, trovärdigt och attraktivt även imorgon.

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/talangjakt/

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/det-var-snarare-foretagskulturen-an-branschen/

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/lekfull-platsutvecklare/

 

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/eget-ansvar-och-mojlighet-att-testa-lockade-till-branschen/

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/vaga-att-sticka-ut-i-annonsen/

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]