Foto: Jennifer Glans
Publicerat 1 december, 2016

Fastighetssystem hjälper hotellkedjan hålla koll

Tiden med rapportering i excelark är snart förbi. Med ett fastighetssystem hoppas Nordic Choice Hotels få bättre överblick av de sammanlagt 180 hotellfastigheterna. Först ut att få det nya systemet är Quality Hotel Friends i Solna.

För Pia Möllerström, Facility Manager på Nordic Property Management, väntar en hektisk tid innan årsskiftet. Ett nytt fastighetssystem har nyligen upphandlats för kedjans alla hotell och nu är arbetet igång med implementeringen i de första fastigheterna.

[ Annons ]

– Tanken är att vi till årsskiftet ska ha anpassat systemet efter våra behov. Till en början har vi lagt in en fastighet för att se hur vi ska få igång allting. Runt årsskiftet ska vi försöka få ett större grepp på hela Choice Hotels, men det kommer ta ett tag att få igång allting, säger Pia Möllerström.

Fastighetssystemet ska ge en överblick och bra beslutsstöd bland annat inom brandskydd, skötsel och planerat underhåll. Tidigare har man använt excelark för att hålla ordning på besiktningar, ronderingar och uppföljningar som rör fastigheterna. Men i en dynamisk och snabbt växande organisation, där mycket förändras i snabb takt, krävs det att det finns en bra överblick och möjlighet till uppföljning.

– Vi insåg att det började bli ganska många fastigheter att ha koll på, så vi ställde oss frågan hur vi på bästa sätt kunde behålla kunskap och information om fastigheterna på ett lättillgängligt sätt. Med ett system där allt kan samlas blir vi mindre sårbara, mer flexibla och har möjligheten att ha bättre beslutsunderlag inför upphandling och investeringar.

Framöver är förhoppningen att systemet även ska kunna ge en överblick över vilka renoveringar som ska göras i samtliga fastigheter i Norden.

– Vi vill till exempel kunna se att vi år 2020 ska renovera 2 000 badrum. Då kan vi upphandla det mycket lättare och få en helt annan övergripande bild.

Först ut med att få det nya fastighetssystemet är nybyggda Quality Hotel Friends i Solna.

– Det är en relativt enkel fastighet att börja med. Den är stor och ny vilket innebär att det finns mycket dokumentation och ritningar på allt.

När räknar ni med att systemet kommer vara installerat i alla 180 fastigheter?

– Under 2017–2018 är nog drömscenariot. Men olika funktioner kommer läggas in etappvis. Just nu är jag i full gång med att skriva manualer till de anställda om hur de ska använda systemet, säger Pia Möllerström.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]