Bara var femte fastighets- och förvaltningschef var kvinna 2020. Foto: Shutterstock
Publicerat 5 april, 2022

Få kvinnliga chefer i fastighetsbranschen

Bara var femte fastighets- och förvaltningschef, 22,7 procent, var kvinna 2020. Det enligt den senaste statistiken från SCB som Ledarnas a-kassa har sammanställt.

Fastighetsbranschen är bäst i Sverige vad det gäller jämställdhetsarbetet. Så brukar det heta när Stiftelsen Albright presenterar sina kartläggningar. Som första bransch nådde fastighetsbranschen en jämn könsfördelning (40/60) i ledningsgrupperna, och bland de börsnoterade bolagen finns det en hel del kvinnor på vd-posterna.

Men resultatet blir ett annat om man granskar alla chefspositioner i SCB:s statistik, vilket Ledarnas a-kassa har gjort. Resultatet blir då att under 2020 så var 928 kvinnor fastighets- och förvaltningschefer. Det motsvarar 22,7 procent av alla fastighets- och förvaltningschefer. Bland alla yrken var andelen kvinnor som var chefer 35,2 procent.

[ Annons ]

Även om det är en låg siffra, så är fastighetsbranschen inte sämst. Kategorin driftchefer inom bygg, anläggning och gruva kniper bottenplaceringen med 8,7 procent kvinnor. På andra plats kvalar officerare in med bara 9,2 procent.

Kvinnor är underrepresenterade som chefer i många branscher, trots att de i snitt har längre utbildning. Det är ett strukturellt slöseri med kompetens som leder till sämre konkurrenskraft och därmed lägre sysselsättning.

Inte helt oväntat finns det en stor andel kvinnliga chefer inom typiska kvinnoyrken: chefer inom förskoleverksamhet – 93,7 procent, chefer inom äldreomsorg – 86,1 procent.

– Kvinnor är underrepresenterade som chefer i många branscher, trots att de i snitt har längre utbildning. Det är ett strukturellt slöseri med kompetens som leder till sämre konkurrenskraft och därmed lägre sysselsättning. För lägre arbetslöshet och ökad trygghet på arbetsmarknaden behöver fler kvinnor bli chefer, säger Daniel Asker, chef för Ledarnas a-kassa.

Daniel Asker konstaterar att man (!) inte är mycket bättre inom den egna organisationen.

– Skälet till att vi började titta på detta var att det hos oss är en mycket låg andel kvinnor. Bland våra medlemmar har vi bara 25 procent kvinnor, säger Daniel Asker.

Ledarnas a-kassa är till för chefer, ledare, egenföretagare och familjemedlemmar till egenföretagare. Daniel Asker konstaterar att precis som samhället i stort så måste arbetsmarknaden förändras för att bli mer jämställd.

– Det är viktigt att titta på den egna verksamheten och fundera kring vad som kan göras för att underlätta för fler kvinnor att vara chefer. Kan det finnas särskilda omständigheter som gör att kvinnor väljer att inte ta steget att bli chef eller väljer att kliva av en chefsposition, säger Daniel Asker.

Han menar att det då är minst lika viktigt att se över hur det egentligen är ställt med  jämställdheten i hemmen. Men inom företagens rådighet kan det vara att exempelvis inrätta särskilda mentorsprogram för kvinnor.

– Det är ju så att under lång tid så har kvinnor varit överrepresenterade när det kommer till högre utbildning. Det vore ju konstig om det inte snart också speglas i chefsstatistiken, säger Daniel Asker.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]