[ Annons ]

Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund. Foto: Björn Leijon.
Publicerat 23 mars, 2018

En vd i rörelse

Pernilla Bonde, vd för HSB vill lyfta fram kooperationens själ och anda där människor går samman för att hitta andra alternativ. Samtidigt ska hon driva organisationen i konkurrens med andra bostadsbolag.

HSB med sina 600 000 medlemmar, 3 900 bostadsrättsföreningar och 25 000 hyreslägenheter är en av de största fastighetsaktörerna i Sverige. Den maktpositionen avspeglas i alla fall inte när man kliver in på kontoret till Pernilla Bonde, vd för HSB:s riksförbund. Här är det extremt trångt och knappt rum för fler än tre personer runt konferensbordet.

[ Annons ]

Kanske är det uttryck för den modesthet som krävs när man leder en kooperation där syfte och mål med verksamheten är att vinstmedel inte ska hamna i fickorna på någon ägare eller investeras i tjusig representation. Pengarna ska tillbaka till verksamheten och byggandet av fler bostäder till medlemmar.

 


Pernilla Bonde

Ålder: 45 år.

Utbildning: Magisterexamen i ekonomi vid nuvarande Mittuniversitet, samt
ett års forskarutbildning.

Bor: Villa i Tullinge ”Vi flyttade först till en lägenhet i ett HSB-hus i området men den blev för liten och vi byggde ett hus i närheten”.

Familj: Man och två barn 12 och 14 år som båda har bospar i HSB.

Pernilla Bonde betonar redan i början av vår intervju att kooperativet HSB, som fyller 100 år om fem år, startades i en tid av bostadsnöd och då behovet av billiga bostäder var stort, alltså till viss del likt dagens Sverige.Man förstår att hon har ett behov att betona just detta, för om kooperationen under tidigt 1900-tal var en reaktion på en växande kapitalism med få rättigheter för arbetare och konsumenter, så är idag de kooperativa bolagen i mångas ögon en av många aktörer på marknaden. Ökad konkurrens har sett till att prissättningen följer tillgång och efterfrågan. Så varför, undrar jag, ska en kund välja en HSB-lägenhet istället för en bostad från JM eller någon av de övriga konkurrenterna?

– Visst är det så att många, framför allt yngre personer, inte har ideologiska motiv när de väljer sin bostad. Det ska vara rätt läge och pris. Det är vi medvetna om och just därför har vi en strategi att stärka vårt varumärke. Vi måste tydliggöra att HSB är en medlemsorganisation och att vi sätter hållbarhet och långsiktighet högt. Och att vinsterna inte går till aktieägare utan tillbaka till verksamheten som kommer alla medlemmar till del, säger Pernilla Bonde med emfas.

Just det sistnämnda är förstås en fråga som inte bara kooperationen HSB brottas med. Återbäring av vinster till medlemmarna, när de finns, är inte regel och hos HSB är det enligt Pernilla bara några regioner som lämnar återbäring.

– Jag skulle gärna se att det var fler, men vi behöver också kapital till att stärka vår organisation, satsar vi mycket på en digitalisering av hela organisationen.är en nyproduktionstakt av cirka 2 000 bostäder per år.

Samma dag som intervjun görs meddelar Oscar Properties att de bara sålt 16 lägenheter under ett kvartal, men avmattningen hos bostadsutvecklarna verkar inte oroa Pernilla Bonde.

– Vi tänker långsiktigt och framför allt vi bygger över hela landet, det är rätt stor skillnad på marknaden i och utanför Stockholm. Vi följer förstås det som sker på marknaden men i dagsläget ser vi inga skäl att dra i handbromsen.

HSB har inte heller någon plan att på ändra på kraven vid produktionsstart. Är 30 procent av lägenheterna förköpta startas bygget. HSB garanterar brf-föreningen att stå för de osålda lägenheterna så att de inte belastar föreningens kassa.

Pernilla Bonde påpekar gärna att HSB, trots sin konstruktion som ekonomisk förening, agerar lika affärsmässigt som andra aktörer.

– Det finns en missuppfattning om att vi skulle vara ineffektiva och inte generera lika bra avkastning som andra bostadsbolag, det stämmer inte. Vi omsätter tio miljarder och har en vinst på en miljard. Men beslutsprocesserna är förstås annorlunda här. hsb är en decentraliserad organisation och alla beslut ska tas i demokratisk ordning, och då
tar det lite längre tid.

– Jag trivs verkligen hos HSB och för mig är det viktigt att arbeta med något som är värdebaserat. Foto Björn Leijon.

Pernilla karaktäriserar sig själv som en envis person med mycket driv, och hon menar att hon är bra på att lyssna vilket säkert är nödvändigt när man ska få en bjässe som HSB att gå åt samma håll. Bevisligen har hon även förtroende inom organisationen, nio år som vd, innan dess rekryterad för att arbeta med utvecklingsfrågor.

– Jag trivs verkligen hos HSB och för mig är det viktigt att arbeta med något som är värdebaserat. Jag skulle nog inte kunna gå till något arbete som inte har en idé om att göra gott på något sätt.


Street dance 

När Pernilla Bonde 16 år gammal för första gången gick på ett danspass blev hon helt fast.
I dansträningen fann hon passionen och utlevelsen. Hon har varit instruktör fram till att familj, jobb och barn tog för mycket tid men varje vecka går hon på street dance på Sats.

– Jag borde väl som försvarare av kooperativ gå på Friskis & Svettis, men de här passen är så bra.

Grunden till den filosofin tror hon lades i unga år, i Liberia i Afrika, där Pernilla bodde från två till sju års ålder. Hennes pappa arbeta med gruvor i bolaget Lamco. När det blev inbördeskrig lämnade familjen landet. Hennes tillvaro förutom de senaste 15 åren på HSB har varit rätt kringflackande. Född i London, sedan till Kiruna, Svappavaara Liberia, Falun, Stockholm, Umeå och till Östersund där hon stannade för att studera ekonomi och drog igång en träningsanläggning.

– Jag är nog fortfarande lite av en träningsfreak, att springa, åka skidor eller dansa ger mig sådan energi. Vill jag fundera över något gör jag det bäst i ett par löparskor i skogen.

En folkrörelse som byggs upp i rörelse.

HSB
Grundat:
1923.

Antal medlemmar: 605 070.

Antal lägenheter i HSB:s bostadsrättsföreningar: 334 657.

Antal hyresrätter: 25 000.

Bosparkapital: 2017 var det sammanlagda bosparkapitalet drygt 3,6 miljarder kr. 2017 uppgick det sammanlagda bosparkapitalet till drygt 3,6 miljarder kronor, en ökning på 9 procent.

Marknadsvärde: 2 487 877 000 kronor.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]