[ Annons ]

Bild: Shutterstock.
Publicerat 14 maj, 2018

Det kan bli trångt i radioutrymmet

Trådlös fastighetsteknik är idag inte den stora bandbreddstjuven. Men i konkurrens med wifi--näten kan det bli kamp om radioutrymmet i byggnader. Framtidens 5G nät kan bli lösningen.

I det licensfria 2,4 GHz-bandet trängs all möjlig lokal radiokommunikation. Främst är det wifi-näten som tar mycket plats i radioutrymmet, då de ansluter kontorsutrustning och datorer, som kan kräva mycket bandbredd. Till detta ska läggas störande frekvenser från mikrovågsugnar, trådlösa telefoner och LED-lampor.

[ Annons ]

De uppkopplade sensorer och don som nu börjat hitta in i fastigheter finns också i 2,4 GHz-bandet. Men de är å andra sidan inte så beroende av snabbhet och är oftast skapade för att ha låga krav på bandbredd.

Ett exempel är hur den trådlösa ventilationen Swegon Wise nöjer sig med liten bandbredd. Detta genom en speciell radioteknik för att inte störa och störas av annan radiotrafik. Systemet byter ofta radiofrekvens och letar efter det bästa frekvensbandet. Därigenom kan det hålla låg effekt.

– Det är lite data som ska skickas från exempelvis givare, och sällan bråttom så några sekunders fördröjning gör inget, säger Jan Risén på Swegon.

– Det finns annan uppkopplad fastighetsteknik, för exempelvis sensorer, som nyttjar vanlig trådlös wifi. Men det krävs i allmänhet mycket för att störa ut sådan kommunikation, säger Ulf Seijmer som jobbar vid Induo som är inriktat på datakommunikation.

Bidragande till att wifi-näten drabbas är helt enkelt att de är så många. Oftast märks trängseln i flerfamiljshus, vilket mest påverkar tillämpningar som kräver mycket bandbredd.

– Jag bor själv i flerfamiljshus, och märker att wifi inte ger de hastigheter den är tänkt för. Ibland hackar det vid streamad video, säger Ulf Seijmer.

De boendes alla wifi-routrar slåss om radioutrymmet, vilket gör att bandbredden inte räcker. Men detta ska inte störa uppkopplad ventilation i någon högre utsträckning.

Allt talar för mer uppkopplad fastighetsteknik, där ventilationen bara är ett av många exempel. Även om den tekniken inte är lika beroende av snabbhet som hemmanät så lär behoven av bandbredd bara öka. Men bot finns mot flaskhalsarna. Telekombranschen har kommit långt i utvecklingen av nästa generation mobilnät 5G. De lovar upp till hundra gånger högre överföring än dagens mobila 4G-nät. Dock är inte 5G på plats, och vi vet ännu inte om det får betydelse för lokala nätverk och för fastighetsteknik.

– Min uppfattning är dock att 5G blir positivt för Internet of Things, säger Ulf Seijmer.

Detta är 5G
5G innebär mobil dataöverföring med mycket hög hastighet och liten fördröjning. Det nya nätet kommer också att kunna hantera betydligt större datamängder än dagens nät.

5G möjliggör att man kan skräddarsy och reservera kapacitet för specifika behov i samma nät, oberoende av andra behov och tjänster i nätet. Man kan se det som tre olika grundbehov där 5G kan göra som mest nytta:

  • Enorma mängder enheter som skickar små mängder data, utan att det är särskilt känsligt för fördröjning.
  • Extra tidskritisk kommunikation mellan maskiner, där tålighet och minimal fördröjning är ytterst kritiskt.
  • Massmobilkommunikation med stora datamängder.

Källor: Telia och Ericsson

 

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]