[ Annons ]

Regeringen svänger om skatt på solcellsanläggningar. Foto: Shutterstock.
Publicerat 31 augusti, 2016

Nya bud om skatt på solel

Regeringen införde skatt på stora solcellsanläggningar med hänvisning till EU-regler. Men sedan EU-kommissionen nu gjort klart att det inte finns några sådana krav verkar nu regeringen backa.

Den 1 juli infördes skatt på solcellsanläggningar större än 255 kW solceller. Ett dråpslag mot den spirande solcellsutvecklingen menade ett flertal större fastighetsägare med ambitioner att investera i solel.

[ Annons ]

– Förslaget lägger sig som en våt filt över framtida satsningar på hållbar energi och lönsamheten i planerade solcellsprojekt blir naturligtvis osäker. På ett högre plan hotar förslaget klimatomställningen och våra nationella miljömål, och är ett slag mot både innovation och teknikutveckling, sa Lennart Lifvenhjelm, chef teknikstöd på Vasakronan, intervjuad i Fastighetstidningen november 2015.

Men nu svänger alltså regeringen. Detta efter att SVT Nyheter gått ut med uppgifter att EU-kommissionens representation i Sverige har utrett vad som gäller. Detta för att inte EU ska felaktigt få skulden.

Resultatet: Det finns inga krav när det gäller energibeskattning. Det är med andra ord fullt möjligt för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi.

– Vad det gäller statsstöd måste vi granska varje individuellt fall, men det är viktigt att framhålla att vi har givit grönt ljus i många andra fall i andra medlemsländer till subventioner eller undantag från beskattning av förnybar energi, sa Katarina Areskoug Mascarenhas, chef på EU-kommissionens representation i Sverige till SVT Nyheter.

Om  skatten nu kommer att sänkas eller om den inte behövs alls är än så länge oklart.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) säger att man nu inom regeringen jobbar ”som sjutton” för att se över möjligheterna för bättre villkor för solel.

– Det är välkommet att regeringen nu backar om den så kallade solskatten. Samtidigt kan man inte undgå att förundras över varför polletten trillar ner först nu. Fastighetsägarna har vid två tillfällen påtalat att skatten skulle bromsa investeringar i solenergianläggningar vilket redan visat sig. Därför är det positivt att regeringen nu insett konsekvenserna och backar. I fortsättningen är vår förhoppning att regeringen lyssnar på branschen före, och inte efter, beslut fattas, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]