Foto: Shutterstock.
Publicerat 6 april, 2018

Andrahandshyrorna ner i Stockholm

Den inbromsande bostadsrättsmarknaden i Stockholm har inte bara påverkat priserna på bostadsrätter utan även hyrorna på andrahandsmarknaden visar ny statistik.

Att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand är numera något som många stockholmare gör, inte minst yngre personer som reser utomlands, studerar på annan ort eller flyttar ihop med en partner. På grund av bostadsbristen har det för varje år drivit upp hyrorna till allt högre nivåer. Men nu verkar det ha skett ett trendbrott i huvudstaden enligt statistik från andrahandsförmedlingsföretaget Qasa. Medelhyran vid andrahandsuthyrningen var första kvartalet i år 11 874 kronor i månaden ner med två procent jämfört med samma kvartal 2017.

[ Annons ]

– Det vi ser i Stockholm idag är effekten av senaste tidens nedkylning på bostadsmarknaden. Andrahandsuthyrning har fungerat som ett skyddsnät för bostadsägare som inte velat sälja på den oroliga bostadsmarknaden, vilket har ökat utbudet av hyreslägenheter som i sin tur drivit ner priserna – förklarar Mattia Tosti på Qasa i en kommentar.

Men utanför Stockholms gränser är bilden annorlunda med stigande andrahandshyror. Trenden är som tydligast i Göteborg (+10%), Uppsala (+10%), Malmö (+8%), Örebro (+8%) och Jönköping (+10%).

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]