[ Annons ]

Foto: Stockholm Exergi
Publicerat 7 februari, 2022

Utsläpp minskade efter plastsorteringsprojekt

Stockholm Exergi, Stena Recycling och Stena Fastigheter har genomfört ett projekt med syfte att få fler att sortera ut mer plast från hushållssoporna. Resultatet: 40 procent mindre koldioxidutsläpp.

Plast står för merparten av klimatpåverkan när det sorterade restavfallet slutbehandlas genom förbränning, så om plasten sorteras ut till materialåtervinning minskar koldioxidutsläppen.

Under 2021 startades därför Stockholm Exergi, Stena Recycling och Stena Fastigheter ett samprojekt för att minska plasten i hushållsavfallet – dels för att nå en högre återvinningsgrad, men också att samtidigt bidra till minskad klimatpåverkan. Och resultatet blev lyckat – koldioxidutsläppet från plastavfallet minskade med 40 procent.

[ Annons ]

– Det är både intressant och glädjande att se att vi med hjälp relativt små insatser kunnat ta ett steg i rätt riktning. Alla vinner på en ökad återvinningsgrad och framförallt plasten har stor betydelse i arbetet med att minska klimatpåverkan, säger Mattias Sikström, Energi, Miljö och Projektchef på Stena Fastigheter Stockholm AB.

I pilotprojektet ingick Stena Fastigheters bestånd om 191 lägenheter på Telefonplan i södra Stockholm. Först gjorde man en så kallad plockanalys för att få fram ett nollvärde för lägenheternas hushållsavfall. Sedan startade en kampanj, där det under en månads tid genomfördes olika aktiviteter såsom event, uppskyltning i soprum samt informationsutskick.

Efter kampanjen gjordes en ny plockanalys som visade att plasten hade minskat från 1,18 kg per hushåll och vecka till 0,71 kg, medan det totala hushållsavfallet hade minskat från 5,95 kg per hushåll och vecka till 4,54 kg.

– Det har varit väldigt roligt att arbeta samverkande med Stena Recycling och Stockholm Exergi. Nu fortsätter vi arbetet framåt och diskuterar hur vi ska kunna skala upp och fortsätta vår gemensamma arbete, säger Mattias Sikström.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]