[ Annons ]

Illustration: Dennis Eriksson
Publicerat 3 oktober, 2019

Uppsagd restaurang fick 28 miljoner i ersättning

Ett fastighetsbolag måste betala 28 miljoner då hyresgästen inte anvisats någon ersättningslokal. Detta sedan hovrätten rivit upp tingsrättens dom.

I samband med att en större ombyggnation och renovering av köpcentret i Göteborg skulle genomföras sade fastighetsägaren upp hyresavtalet. Restaurangägaren ansåg inte att det fanns någon grund för uppsägningen och krävde en ersättning på drygt 68 miljoner kronor.

[ Annons ]

Ärendet prövades i tingsrätten som ansåg att fastighetsbolaget haft rätt att säga upp hyresavtalet. Skälen som angavs var bland annat att det bedrivits spel i lokalen, vilket inte ingick i hyresavtalet, samt att fastigheten skulle genomgå en större ombyggnad. Tingsrätten menade också att bolaget uppfyllt sina skyldigheter eftersom det pekat ut ett antal ersättningslokaler. Trots att dessa inte var tillgängliga för uthyrning och att det där ställdes krav på ändrad verksamhet.

– Fastighetsbolaget har under alla år känt till spelverksamheten utan att vidta några åtgärder, säger advokat Pontus Scherp på Norburg & Scherp advokatbyrå som företräder restaurangägaren. Tingsrätten menade också att det räckte med att bolaget pekade ut rörelser hyresgästen kunde köpa. Men det räcker inte enligt vår uppfattning, utan en lokal måste anvisas.

Hovrätten gick på restaurangägarens linje och ändrade domen med påföljande krav om 28 miljoner till hyresgästen.  Det gjorde att hyresändamålet även kom att omfatta spelverksamheten, även om det inte fanns med från början i avtalet. Bolaget ansågs inte heller ha anvisat någon tillgänglig ersättningslokal. Enligt hovrätten kan man inte kräva att hyresgästen köper en rörelse för att komma åt en lokal. En hyresvärd kan däremot medverka till att en hyresgäst övertar en rörelse och då utan att lida ekonomisk skada.

Enligt fastighetsjuristen Ove Schramm visar fallet att den som säger upp en lokalhyresgäst på grund av en större ombyggnation måste göra sin hemläxa för att undvika skadestånd:

– Fastighetsägaren bör dammsuga marknaden efter lokaler som är likvärdiga och möjliga för hyresgästen att flytta till. Den anvisade lokalen ska vara disponibel i nära anslutning till tiden för avflyttningen. Hyresgästen ska inte behöva förändra sin verksamhet i någon större utsträckning,

– Under vissa förutsättningar så kan fastighetsägaren medverka till att hyresgästen övertar en annan befintlig verksamhet, men då ska villkoren vara likartade de befintliga. Eftersom inte hyresvärden uppfyllde dessa krav ansåg hovrätten inte att de hade anvisat någon lokal.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]