[ Annons ]

Eleverna har fått utgå från sin egen kropp och identitet när de skapat konstverk som fått namn som Känslonova, Rinkebystråkets artister och Rinkeby är fullt av talang. Konstverk som nu lyser upp deras egna kvarter. Foto: Marianne Lind, Ljuslandskap AB
Publicerat 29 maj, 2020

Tryggare med ljus på flera sätt

Att belysning kan användas för att stärka tryggheten blev extra tydligt när konstprojektet Lysande konst i Rinkeby tillfälligt ersattes med information om coronaviruset.

Trygghetsaspekten stod i centrum redan från start i projektet där ungdomar varit med och skapat den konstfulla belysning som under hela året ska projiceras på fasader i Rinkebystråket.

Men i mars tillkom ytterligare en dimension då Familjebostäder bestämde att tillfälligt använda de sex projektorerna för att sprida budskapen ”Tvätta händerna” och ”Stanna hemma om du är sjuk” på somaliska, arabiska och engelska.

[ Annons ]

– Vi fick tidigt indikationer från lokala samarbetspartners att situationen i Järvaområdet krävde ytterligare kommunikationsåtgärder, så vi ville göra vad vi kunde för att stötta, säger Familjebostäders kommunikationschef Lott Jansson.

Konstprojektet lysande konst är en uppföljning av en satsning från 2016 då Rinkebystråket invigdes. I projektet har sjundeklassare på Rinkebyskolan skapat konst under ledning av ljusdesigner Marianne Lind och konstnär Stina Wollter.

– Jag brinner för att ungdomar ska få komma fram i ljuset och känna sig betydelsefulla. Lysande konst handlar om just det, om att ungdomar får uttrycka sig i färg och form och uppleva hur deras konst uppskattas och blir en del av det offentliga rummet. Om att de kan vara med och påverka hur andra människor uppfattar sin stadsdel, berättar Marianne Lind, ljusdesigner på företaget Ljuslandskap, för tidningen Ljuskultur.

Redan 2014 skapades den första omgången konstverk i workshops med elever i Rinkebyskolan. Hösten 2019 tog projektet ny fart när nya kullar av elever skapade bilder med silkespapper under temat kropp, rörelse och färg. Konstverken fotograferades sedan och fördes över på glasskivor som projicerades på husväggarna.

Fasadprojiceringarna kompletterar flera andra informationsinsatser som Familjebostäder tidigare har gjort i området. Foto: Familjebostäder

LJUSDESIGNER MARIANNE LINDS LJUSA TIPS

1. Delaktighet är nyckeln till trygghet. Samarbeta med ungdomar, boende och lokalpolis och övriga fastighetsägare. Anordna gemensamma trygghetsvandringar, workshops i skolor och projekt där ungdomarna får skapa lysande konst.

2. Ljussätt området så att det blir överblickbart. Identifiera mörka och otrygga platser genom promenader
i området. Använd gärna fasadarmaturer där det går, då upplysta vertikala ytor skapar rumslighet och trygghet.

3. Se till att inget ljus bländar. Vilket är ett vanligt problem med nya LED-armaturer. Låna hem de armaturer ni tänkt använda och utvärdera dem i full effekt i mörkret innan de köps in.

4. Välj rätt ljusnivå för platsen. På en plats där det händer mycket är det viktigt med ett starkare ljus. Men en lugn bostadsgård kan ha ett mildare ljus, dock ska ljuset fördelas så att gården blir överblickbar.

5. Ett område som är välskött. Där det märks att någon bryr sig om, upplevs tryggare och minskar risken för vandalisering. Laga trasiga armaturer så fort som möjligt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]