[ Annons ]

Publicerat 20 augusti, 2020

Tror på kontoret trots krisen

Några spår av kontorskris i pandemins spår märktes inte när Humlegården bjöd in till det senaste kontorsprojektet Nybrogatan 17.

Det skrivs åtskilligt om hur företag kan komma att införa permanent hemarbete även efter att coronakrisen är över. Spådomen lyder att allt färre kommer att vilja hyra stora och dyra kontor.

Det är i det läget som Humlegården presenterar sitt projekt Nybrogatan 17. En kontorssatsning på exklusiv adress mellan Dramaten och saluhallen på Östermalm. Men Anna Kullendorff, affärsutvecklingschef på Humlegården, verkar inte hysa någon större oro för Stockholms kontorsmarknad.

[ Annons ]

– Att kontoret skulle vara dött tror jag inte på. Vi är trots allt sociala varelser som vill interagera med andra. Jag märker själv, efter att ha suttit hemma ett halvår, att det blir ganska långtråkigt efter ett tag och vissa saker är svåra att genomföra när man inte ses.

Dock, med det sagt, menar Anna Kullendorff inte att kontorsmarknaden därmed går opåverkad genom krisen. Men det handlar då snarare om hur en utveckling som kunde skönjas redan innan pandemin accelererat.

– Det handlar allt mer om att skapa bättre mötesplatser och kreativare miljöer, än traditionella kontorsplatser. Och när det gäller Nybrogatan 17 så har vi verkligen tänkt flexibilitet och hållbarhet från början. Så den här fastigheten möter framtidens krav väldigt bra, säger Anna Kullendorff.

Hon håller det för troligt att många till viss del kommer att fortsätta jobba hemifrån. Då menar hon att det är viktigt att hjälpa kunden med att på bästa sätt fläta samman den digitala och fysiska miljön. Det är såklart upp till kunden att bygga upp den digitala miljön, men Anna Kullendorff ser behovet att erbjuda allt större flexibilitet när lokalbehoven förändras.

– Då blir det lättare att kombinera de båda.

När kontorsfastigheten ritades visste naturligtvis ingen om pandemin. Men Audun Opdal, från arkitektbyrån 3XN pekar ändå på lösningar väl lämpade för att hantera problematiken.

– Spiraltrappan gör att alla inte behöver trängas i hissen samtidigt som den stora trapphallen bidrar med mycket dagsljus, säger Audun Opdal. 

Det är svårt att bortse från att det varit ett omstritt bygge. Projektet att göra om delar av huset från 1870-talet och ersätta den med modern kontorsbyggnad väckte protester.

Men Audun Opdal menar att det lagts mycket möda på att skapa en modern fastighet som samtidigt smälter in i det den anrika stadsmiljön. Ett exempel är hur tegelfasadens översta våningar vrider sig så att den utgör både vägg och tak i samma rörelse. Tanken är att fånga upp hur de omgivande husen har lutande tak mot gatan och vertikala fasader mot gården. På så vis menar han att det skapats ett unikt möte mellan modern arkitektur och ett renoverat 1870-tal.

Den byggnad som vetter mot Nybrogatan, Astoriahuset, har genomgått en omfattande restaurering. Den forna biografens entré och foajé blir entré till restaurangen där krögaren Björn Frantzén etablerar ett brasseri. Det som tidigare var kontor har omvandlats till bostäder, sedan länge sålda. De kommersiella lokalerna, alltså den helt nybyggda delen, är på cirka 6 000 kvadratmeter. Inte minst har den gemensam takterrassen med utsikt över stan lockat hyresgäster. Bland de företag som valt att etablera sig på Nybrogatan 17 återfinns FM Global Insurance och coworking-aktören Convendum.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]