[ Annons ]

”Studenter hoppar av sina drömutbildningar på grund av det inte finns bostäder”, säger Matilda Strömberg, ordförande hos Sveriges förenade studentkårer.
Publicerat 26 augusti, 2019

Studenter sover i tältsäng i nödbostad

Stor brist på studentbostäder även denna terminsstart enligt rapport från Sveriges förenade studentkårer. Och i Linköping har nödbostäder med tältsängar inrättats för att studenter ska få tak över huvudet.

Skolstart för universitet och högskolor innebär som alltid jakt på ett studentboende eller annan typ av boende. I år tyder det mesta på att läget är lika illa som tidigare år visar en undersökning gjorde av Sveriges förenade studentkårer, SFS.

[ Annons ]

I 12 av landets 33 studentstäder visar läget rött vilket i undersökningen innebär att staden inte kan erbjuda en stor del studenter ett förstahandskontrakt inom första halvåret. Städer med grön markering kan erbjuda nya studenter ett förstahandskontrakt inom en månad från terminsstart, de med gul markering någon gång under höstterminen

En av städerna som gått från gult till rött är Linköping, en allt mer populär studieort dit fler söker sig. Hos Kombo, studenternas hyresgästorganisation i Linköping har man märkt av trycket nu vid terminsstart.

Det är många som hört av sig och eftersom det inte finns studentboenden kvar försöker vi i möjligaste mån förmedla andrahandsboenden, det kan vara lägenheter eller inackorderingar, säger Lorena Persson, boendeombud på Kombo.

För de som står helt utan boende har Kombo inrättat ett nödboende där två trerumslägenheter möblerats med tältsängar så att 15 personer i alla fall kan få en sovplats under tiden de letar efter ett mer stadigvarande boende.

Nödbostäderna har vi bara kvar till sista september, säger Lorena Persson.

Matilda Strömberg, ordförande hos SFS berättar att hon får rapporter om att studenter hoppas av sina drömutbildningar och flyttar hem igen för att bostadssituationen helt enkelt blir omöjlig.

– Jag hade en förhoppning om att situationen skulle vara lite bättre nu nr vi haft en högkonjunktur och ökat byggande, man kan fundera på vad som händer när det blir sämre konjunkturer säger Matilda Strömberg.

Hon vill gärna se större samverkan mellan kommunen, studentkåren och fastighetsbolag. Och att det byggs fler billiga hyresrätter.

I Växjö lyckades Växjöbostäder få till nya lägenheter med en hyra runt 6 000 kronor, det har lett till att Växjö gått från röd till gul stad i vår statistik, säger Matilda Strömberg.

Orterna med störst brist på studentboende: Göteborg, Halmstad, Jönköping, Karlskrona, Linköping, Luleå, Lund, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala och Visby.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]