[ Annons ]

Daniel Helldén, (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, och Jordi Cabañas Faura, Cabañas Faura, general manager för Marfina Bike Sharing Business Unit. Foto: Miljöpartiet.
Publicerat 17 augusti, 2021

Nytt lånecykelavtal på plats i Stockholm

Efter flera turer med överklaganden har stadens upphandling av lånecyklar vunnit laga kraft. Till våren kan stockholmarna därmed hyra elcyklar av staden till en billig penning.

Det förra lånecykelsystemet försvann 2018 och sedan dess har Stockholms stad arbetat med att upphandla ett nytt lånecykelsystem, men processen har bromsats av otaliga överklaganden. Nu står det klart att arbetet är i mål och avtalet är undertecknat.

– Vi ska göra det enkelt att cykla i Stockholm, även för de som inte äger en egen cykel och för de som bara är på besök i stan, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

[ Annons ]

Totalt handlar det om 5 150 vanliga cyklar och 120 lådcyklar. Samtliga kommer att vara elcyklar, som går att låsa under lånetiden. Avtalet är tecknat mellan Stockholms stad och bolaget Marfina.

– Marfina är stolta över att kunna bidra till Stockholms eldrivna lånecykelsystem, som kommer att bli det största elcykelprojektet i Nordeuropa, säger Jordi Cabañas Faura, general manager för Marfina Bike Sharing Business Unit.

Priset för att använda cyklarna kommer att variera från 10 kronor för ett dygn till 149 kr för ett år. Huvudsakligen används en app för att lösa abonnemang. På 30 platser kommer det också att finnas stationer med kortläsare. Systemet bygger på fasta platser för parkering och kommer att finnas i hela Stockholm.

– Det ska inte vara en plånboksfråga att kunna förflytta sig klimatsmart. Med de här prisnivåerna kommer alla att ha råd att cykla i Stockholm, samtidigt som systemet kommer att finnas tillgängligt var du än bor i staden, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Priser
10 kr per dygn
25 kr per vecka
33 kr per månad
99 kr per halvår
149 kr per år

Cyklarna placeras ut i tre steg
1 april 2022: 1000 cyklar och 25 lådcyklar
1 oktober 2022: ytterligare 1000 cyklar och 25 lådcyklar
1 april 2023: ytterligare 3150 cyklar och 70 lådcyklar

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]