[ Annons ]

Mats Gerdau invigningstalar i det nya naturbana Nacka. Foto: Nacka kommun, Mårten Sessler
Publicerat 15 september, 2020

”Naturbant” när Nacka växer

I centrala Nacka börjar nu bygget av 6 000 bostäder och 7 000 nya arbetsplatser. Och med det lanserar man ett nytt begrepp – ”naturbant”.

Naturbant beskrivs som det dynamiska mötet mellan natur och stad. Det är alltså det paraplybegrepp som används i lanseringen av Centrala Nackas första stadskvarter. Bygget av 450 bostäder pågår just nu med första inflyttning under 2022. Med ny bussterminal och tunnelbana har man målet att skapa en tydlig urban miljö där naturen får fortsätta att ta stor plats.  

– Nacka utvecklas med stark framtidstro. I Centrala Nacka finns en fantastisk potential och förutsättningar utöver det vanliga med närhet till natur och vatten, skolor i toppklass och med utmärkta kommunikationsmöjligheter. Vi vill tillsammans med våra samarbetspartners skapa en stadsdel med egen själ och identitet, som både nuvarande och blivande Nackabor kan trivas i och vara stolta över, säger Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande (M).

[ Annons ]

Några exempel på vad det naturbana kan innebära i praktiken ges inte i lanseringsmaterialet. Tankar om att bygga stad i nära samspel med natur är visserligen ingen ny idé. Men det lär väl ge sig när visionerna tar mer fysisk form.

Per Jutner, VD och grundare på Storstaden Bostad som bygger 140 lägenheter i flerbostadshuset Stadsporten, , är i alla fall övertygad om att det naturbana skapar attraktion.

– Många kunder som skulle ha flyttat in till stan väljer Centrala Nacka. De vill bo kvar i Nacka för naturens skull men vill ha storstadspuls. Vi har i gestaltningen inspirerats av 1800-talets boulevardarkitektur och jag ser framför mig unika boupplevelser i en stadsdel med sin egen specifika karaktär.

Så också Lars Gärde, affärsutvecklingschef och grundare på Sveafastigheter Bostad som bygger 174 hyresrätter i Centrala Nacka:

– Vi är stolta att kunna presentera vår satsning i Centrala Nacka. Vi har satsat på tät och urban kvartersstruktur med spännande arkitektur där social hållbarhet, grönska och kvalitet har varit ledord i gestaltningsarbetet. Vi tror på att bygga bostäder som kan användas i livets alla skeden och där möten mellan människor är en viktig del. De gröna och sociala nyanserna som vi har utgått från kommer att bli en integrerad del av det naturbana Nacka.

Fram till 2040 ska det byggas 6 000 bostäder och 7 000 nya arbetsplatser, vilket gör Centrala Nacka till ett av Stockholmsregionens just nu största stadsutvecklingsprojekt.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]