[ Annons ]

Max Rosenberg, grundare av Recoma. Foto: Recoma
Publicerat 23 februari, 2022

Mjölkkartonger blir byggmaterial

Företaget Recoma lanserar nu ett kompositmaterial som består av 100 procent återanvänd kartong från mjölk- och juiceförpackningar.

Varje vecka lämnar svenskarna mängder av mjölkkartonger och konservkartonger till våra återvinningsstationer. Vid återvinningsprocessen av plastad kartong går i dag oftast all plast och en del av pappret inte att återvinna, utan bränns som energiåtervinning.

– Då dryckeskartongerna består av flera sammansatta material kan de inte i sin helhet återvinnas med övrigt papper. Detta resulterar i en stor del förbränning, och gäller inte bara dryckeskartonger, utan till exempel muggar och sugrör från snabbmatsrestauranger och caféer. Detta kan vi återvinna till 100 procent i vår process, säger Max Rosenberg, grundare av Recoma.

[ Annons ]

Dryckeskartonger kan Recoma ta emot från tidigare skeden i avfallets resa; det vill säga det som kasserats från producenter, eller som sorterats ut på pappersbruken och inte går vidare i processen att bli nytt papper. Sedan finns det många andra länder, till exempel Norge, Estland, Lettland och Litauen, som har separat insamling men ingen möjlighet att återvinna. Så den vägen kan företaget också ta för att rädda material från förbränning. Men målet är förstås att i stället återvinna de kartonger som samlas in i Sverige idag.

– Det ligger en viss utmaning i att få tag på material, i alla fall vad gäller lokalt avfall via befintliga strömmar. Så det krävs förändring i både sortering och insamling för att detta material ska bli tillgängligt.

Idén att nyttja hela kartongen har Recoma tagit från liknande innovationer i USA. Processen går i korthet ut på att de plastade kartongerna skärs i småbitar, värms upp och pressas ihop igen. Pappret i materialet ger styrka och plasten är bindemedel. Inga andra tillsatser behövs.

Recomas produkter är gjorda av 100 procent plastad kartong. Foto: Recoma

Materialet får samma egenskaper som trä, men är också mer fuktbeständigt, och påminner närmast om OSB och plywood. Priset för materialet är dock lite högre än en OSB-skiva.

Att materialet håller för att bygga med har säkrats genom tester enligt standarder, främst i labb som RI.SE, men en hel del tester sker också ”live” ute hos kunder.

Än så länge har materialet inte börjat nyttjas i större skala, men förra veckan användes de första skivorna kommersiellt i Sverige.

– Användningsområdena är väldigt breda, allt från villabyggen till kontorsanpassningar och möbelproduktion. De projekt som är igång gäller främst renovering, tillbyggnationer och nybyggnation av villor. Det är främst privatpersoner och mindre byggföretag, säger Max Rosenberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]