Möjlighet att boka tvättmaskiner efter behov, automatisk dosering av tvättmedel och fri tidsbokning. Det är lösningar som MKB valde när den hållbara tvättstugan byggdes i ekostaden Augustenborg i Malmö.
Sedan ett år kan MKB:s hyresgäster tvätta i den nya tvättstugan i ekostaden Augustenborg. Bolaget har inte bara satsat på en trevlig miljö utan även nya miljövänliga lösningar.
– Vi ser en potential i den gemensamma tvättstugan. Men på det sättet vi bygger idag, att behöva boka upp hela tvättstugan oavsett hur mycket du ska tvätta, är inte den optimala lösningen, säger Åse Dannestam, projektledare på MKB.
Ett problem i många gemensamma tvättstugor är svårigheten att få tvättider som passar, dessutom måste man boka hela tvättstugan även om det bara är en maskin som behöver användas. I Augustenborg har MKB löst problemet genom att tvättmaskiner, torkrum och torktumlare kan bokas separat och att bokningen har släppts helt fri.
Varje hyresgäst bokar den tid som passar bäst och så många av de fyra maskinerna som man behöver använda. Dessutom finns ”akutmaskinen” som går att boka samma timme.
– Det blir fler tvättider tillgängliga för alla. I vanliga tvättstugor kan man inte meddela sina grannar om man använder färre maskiner än vad man behöver eller vill börja senare än när passet börjar. Till exempel när de som jobbar heltid behöver börja tvätta senare än klockan 16–17, då många av de sista passen börjar. Då kan de två första timmarna vara lediga, säger Åse Dannestam.
Med en tagg bokar och öppnar hyresgästen det bås som respektive tvättmaskin står i. Ovanför finns en hylla där du kan lämna textilier som ska med i nästa omgång. Med en öppen dörr blir båset en privat sfär när flera tvättar samtidigt.
I Augustenborg testas energisnåla värmepumpstorktumlare och avfuktningsteknik i torkrummet. Båda varianterna kräver längre torktid, något som inte alltid uppskattas. Längst tid tar torkrummen.
– Ju energisnålare torkutrustning desto längre tid tar det att torka. Tiden du tjänar på att tvätta fyra maskiner går till torktiden, som tar en halvtimme längre i energisnåla torktumlare. För många är det svårt att få ihop. Vi vill ha det effektiva och snabba samtidigt som vi vill ha lågenergi-användning, säger Åse Dannestam.
För att undvika överdosering, eller mögliga och kladdiga tvättmedelsfack, doseras tvättmedlet automatiskt. Den som tvättar väljer kulör- eller vittvättmedel och om man vill ha sköljmedel eller inte. Allt sker bakom fronten och hyresgästerna behöver inte köpa eget tvättmedel.
Istället för att tvättvattnet rinner ut i ett avlopp renas det i den lokala vattenreningsanläggningen genom biologisk rening, innan det går ut i dagvattensystemet.
Tvättstugan har varit igång i ett drygt år och mottagandet har i stort varit positivt. Det finns dock några förbättringar som behöver göras. Många äldre tycker att det är för tekniskt och bokningssystemet upplevs som krångligt.
– Det ska vara enkelt och lättillgängligt för alla att förstå, säger Åse Dannestam.
Länge har tvättstugan varit grannarnas mötesplats, så även i Augustenborg. För att göra den mer personlig finns en byteshylla där alla som tvättar kan ställa saker som andra grannar får ta.
– Man får lite känsla av dem som bor i huset genom att titta på vad som ligger där, man suddar ut gränserna mellan grannarna och det blir lite personligt, säger Åse Dannestam.
Läs också: Torkning – en stor energibov