Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen. Foto: Filippa Ländin
Publicerat 30 mars, 2022

Hyresgästföreningen: ”Utredningen är en missad chans”

Bostadsutredningen tar inte det samlade grepp som krävs gällande situationen på den svenska bostadsmarknaden, anser Hyresgästföreningen.

Med utredningen ”Sänk tröskeln till en god bostad”, som utredaren Karolina Skog idag presenterade för riksdagen, skulle befintliga bostadspolitiska verktyg i den kommunala verktygslådan ses över och om nödvändigt, justeras. Hyresgästföreningen menar att det finns bra inslag och initiativ i utredningen, men missar målet där den hade kunnat göra verklig skillnad.

– Idag har vi 290 bostadspolitiska system, en per varje kommun Sverige. Utredningen var en chans att skapa en samlad nationell bostadspolitik, där människor ska kunna förvänta sig en fungerande bostadsförsörjning oavsett vilken i kommun en bor i. Så ser det inte ut att bli. Men jag hoppas att utredningen kan bli en väckarklocka och inte bara en missad chans. Om inte utredningsväsendet kan ta itu med de bostadspolitiska låsningarna, så får politiken göra det. Bostadskrisen är för allvarlig för att sopa under mattan, kommenterar Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

[ Annons ]

Hyresgästföreningen anser att det är positivt att de kommunala bostadsförmedlingarna enligt utredningens förslag ges möjlighet att förmedla efter andra kriterier än kötid. På så sätt kan den som till exempel är bostadslös prioriteras. Likaså att hyresvärdars krav på den framtida hyresgästen inte längre lämnas åt fastighetsägarens godtycke, utan regleras i lag. Med utredningens förslag kommer den kommunala hyresgarantin användas av fler kommuner och är viktigt för att slipa ner trösklar in på den ordinarie hyresmarknaden. 

Men utredningens förslag om en nationell och en kommunal handlingsplan för bostadsförsörjning är tyvärr inte det samlade grepp som situationen på svensk bostadsmarknad kräver. Fortfarande måste dessutom kommunerna ensamt står för notan för planering och bostadsbyggande. Staten kommer inte bidra till handlingsplanernas förverkligande. 

– I den viktigaste och mest övergripande frågan – den om arbetsfördelningen mellan stat och kommun – tar utredningen alldeles för små och försiktiga steg. Den tar alldeles för mycket hänsyn till den rådande ordningen och det kommunala självstyret. Morot och piska måste till för att få kommunerna att bygga det som krävs för att få bukt med bostadsbristen, säger Martin Hofverberg, chefekonom Hyresgästföreningen och expert i utredningen En socialt hållbar bostadsförsörjning, i en kommentar.

Läs Fastighetstidningens andra artiklar om utredningen:

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]