[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 27 mars, 2019

Heimstaden köper hyresfastigheter för 1,4 miljarder euro

Nästan 10 000 lägenheter och en prislapp på 1,4 miljarder euro. Heimstadens förvärv av bostäder i Nederländerna är deras största affär hittills. ”Vi känner oss trygga med den hyresreglering som finns i landet”, säger Patrik Hall, vd Heimstaden.

Heimstaden har länge haft blickarna riktade mot Nederländerna och gjorde ett första förvärv i oktober 2018. Man anser atthyresbostadsmarknaden i landet kännetecknas av gynnsamma fundamentala faktorer för bostäder i jämförelse med andra länder, såsom ökad bostadsbrist, årlig hyresindexering och tillväxt i marknadshyror som överstiger inflationen.

[ Annons ]

– Marknaden i Nederländerna tog en rejäl smäll efter Lehmankraschen och har sakta stabiliserat sig. Vi anser att nivån är attraktiv för oss just nu, säger Patrik Hall.

Med affären blir Heimstaden den tredje största privata bostadsfastighetsägaren i Nederländerna. Fastigheterna, totalt 536, ligger utspridda över Nederländerna med viss koncentration i de centrala delarna av landet med städer som Amsterdam, Rotterdam och Haag. Heimstaden kommer att bygga upp en egen förvaltning med så kallad ”skandinavisk modell”.

– Vår affärsmodell är att ha bra service och vår satsning är extremt långsiktig, evighetsperspektiv skulle man kunna säga, säger Patrik Hall.

Direktavkastningen för investeringen är beräknad till 3,7 procent vilket är något högre än i svenska storstäder. Hyrorna i Nederländerna är till viss del reglerade.

– De har en hyresmodell som är transparent, en sorts poängberäkning med olika faktorer som kompenserar för ökade kostnader fastighetsägare  och har även utrymme för en uppsida. För vår del är vi trygga med den hyresregleringen, säger Patrik Hall.

– Det finns, tillägger han, för- och nackdelar med regleringar. I en uppåtgående marknad i en högkonjunktur är det bra med fria hyror, men när räntor stiger, det är arbetslöshet och sämre tider är det inte säkert att hyrorna då kan hållas uppe.

Heimstaden räknar med att få tillträde till det nya beståndet efter den första maj.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]