Foto: Shutterstock
Publicerat 13 februari, 2020

Förlorade bostadsrätten efter missad OVK

Trots upprepade påstötningar släpptes inte OVK-besiktningsföretaget in i ett radhus i Småland. Det ledde till att bostadsrätten förverkades.

Hovrätten har nu slagit fast att en bostadsrättshavare i Småland har förverkat sin nyttjanderätt till lägenheten. Detta sedan hon inte gett föreningen tillträde för att genomföra OVK-besiktning. Dessutom åker bostadsrättshavaren att betala drygt 55 000 kronor för motpartens rättegångskostnader.

[ Annons ]

Tidningen VVS-forum berättar bakgrunden till ärendet som alltså drivits hela vägen upp i hovrätten. Den småländska HSB-bostadsrättsföreningen hade beställt OVK, men en av de 28 bostadsrättshavarna gick inte att nå. Bostadsrättshavaren fick en rättelseanmodan att kontakta föreningen. Istället bokade hon in en  ventilationskontroll, utan föreningens godkännande.

Föreningen ansåg då att nyttjanderätten till lägenheten var förverkad och sa upp kvinnan. Bostadsrättsföreningen vände sig till Växjö tingsrätt som tog beslut att kvinnan omedelbart skulle lämna lägenheten.

Kvinnan överklagade upp till hovrätten med motiveringen att hon periodvis arbetar i Norge. Hovrätten menade dock att hennes vägran att lämna tillträde ”har inneburit att föreningen varaktigt har förhindrats att utöva nödvändig tillsyn”.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]