Foto: Johan Jönsson/Wikimedia
Publicerat 23 januari, 2020

BID-samarbete för ett tryggare Möllevången

Intresset för det nystartade BID-samarbetet i Möllevången, Malmö är stort. I tisdags kväll hölls det första uppstartsmötet.

Området runt Möllevången i Malmö har varit drabbat av skjutningar och knarkrelaterad brottslighet. Det är bakgrunden till att Fastighetsägare BID Möllevången bildades under hösten. Tanken är att bygga vidare på det framgångsrika samverkansprojektet BID Sofielund, där man med gemensamma insatser få ner kriminaliteten och stärka tryggheten i området.

[ Annons ]

På det första uppstartsmötet fanns fastighetsägare, näringsidkare och företagare i Möllevången på plats.

Området som Fastighetsägare BID Möllevången ska arbeta med omfattar Möllevången, Rådmansvången, Triangeln och Södervärn. Här finns många publika platser, till exempel Möllevångstorget, Folkets Park, Triangelns köpcentrum, Citytunnelstationen Triangeln och Malmö universitetssjukhus. Det finns 3 335 verksamheter, bland annat i kvarteret Gillet som räknas som Malmös krogtätaste.

Jan Svärd, ordförande i BID Sofielund, och Hjalmar Falck, verksamhetschef, BID Sofielund, bidrog med erfarenheter.

– Det nya området innebär att båda föreningarna kan samverka för att bidra till att bilden av Malmö blir en annan än den som ofta visas. Nyckeln till framgång är samverkan med staden, polisen och boende och inte minst fastighetsägarnas roll, säger Hjalmar Falck.

Anders Fransson, vd Lifra och styrelseledamot i BID Sofielund, hoppas att det konkreta arbetet snart är igång.

– Kanske det inte tar lika lång tid innan vi är rejält igång. Vi är många som har samarbetat och vi ska applicera de erfarenheter vi gjort till ett område med lite andra förutsättningar. Om vi lyckas med det kommer vi att spara många månader och kanske år.

Några av de boende och näringsidkare i Möllevången utryckte frustration över att politikernas löften ännu inte lett till några positiva förändringar. Narkotikahandeln på Möllevångstorget och vid tågstationen Triangeln sker ofta helt öppet.

– Den här processen kan bara fungera om man arbetar tillsammans, svarade Andreas Schönström, (S), ordförande i tekniska nämnden. Vi behöver er hjälp, ni sitter på kunskaperna. Vi kan bidra med de verktyg som polisen och de olika myndigheterna har.

I det kommande arbetet kommer ett stort ansvar läggas på fastighetsägarna i området att se till att hyreskontrakt är lagliga, att nedskräpning och klotter försvinner och att belysningen är tillräcklig.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]