Foto: Shutterstock
Publicerat 5 september, 2018

Andrahandshyrorna upp inför skolstarten

Trycket på andrahandsmarknaden är högt och därmed priserna. Det visar färsk statistik från andrahandsförmedlingsföretaget Qasa.

Hyresnivåerna på andrahandsmarknaden fortsätter öka kraftigt i de flesta av landets storstäder. Jämfört med motsvarande period året innan ökade andrahandshyrorna ökat som mest i Göteborg (+14%), Malmö (+15%), Uppsala (+7%) och Linköping (+7%). Stockholm (-1%) utgör ett av de få undantagen. Detta i alla fall utifrån den statistik bolaget Qasa kan plocka från sin uthyrningsplattform.

[ Annons ]

– Hög efterfrågan på bostäder driver upp priserna i de flesta storstäderna i landet. Det enda sättet att driva ner priserna är att tillgängliggöra fler bostäder på andrahandsmarknaden, någon vi på Qasa strävar efter genom att skapa förutsättningarna för både uthyrare och hyresgäster att känna sig trygga, säger Mattia Tosti, marknadschef på Qasa.

Han tror att skolstarten ökar pressen på bostadsmarkanden. Trots lägre intäkt än förra året kunde en uthyrare i Stockholm få så mycket som fem procent mer i hyra i augusti jämfört med månaden innan. Samma trend går att se i bland annat Uppsala (+8%), Göteborg (5%) och Malmö (+4%).

– Bostadsbristen är som tydligast i samband med terminsstarten, då efterfrågan på bostäder ökar kraftigt utan att utbudet hänger med, säger Mattia Tosti.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]