[ Annons ]

Dorotea Stellmach, Altura, Katarina Gospic, Spinview och Martin Arvidsson, Tobii.
Publicerat 10 mars, 2020

VR-teknik ska utveckla äldreboenden

I ett nytt forskningsprojekt som leds av hjärnforskaren Katarina Gospic ska digitala verktyg som ska främja välmående i äldreboenden utvecklas.

Forskningsrådet Formas har beviljat projektet ”HOME – Housing Optimizing Measure for Elderly” forskningsmedel. Målet är att utveckla ett analysverktyg som genom VR-teknik (virtual reality) ska optimera miljöer för äldre. Tre bolag deltar i projektet som leds av hjärnforskaren Katarina Gospic; Altura som äger, förvaltar och utvecklar samhällsfastigheter med fokus på äldreboenden, programvaruföretaget Spinview och Tobii Pro som utvecklar och säljer eyetracking-lösningar.

[ Annons ]

– Samarbetet innebär att vi utvecklar ett forskningsbaserat och digitalt verktyg för att ta reda på vad i byggnader som främjar människors välmående. Verktyget gör det sedan möjligt för oss att testa olika scenarier och designer innan de omsätts till verklighet, vilket är både skalbart och miljövänligt. Vi är otroligt stolta över att få vara delaktiga ett projekt som ger oss en vetenskapligt grundad inblick i hur vi ska forma morgondagens äldreboende”, säger Dorotea Stellmach, ansvarig för konceptutveckling på Altura.

Tanken är att analysverktyget ska mäta vad som väcker känslor och främjar välmående hos människor i syfte att identifiera hur äldreboenden kan optimeras.

Det ska göras med hjälp av eyetracking som mäter ögonrörelser och GSR (galvanic skin response) som mäter kroppens svettningar till följd av en emotionell reaktion. Både boende och vårdpersonal kommer att. Fördelen att testa miljöer virtuellt är att hitta det mest optimala för att främja hälsa och god arbetsmiljö innan man bygger.

– Jag ser med stor förväntan på det här projektet. Det finns i dagsläget ingen standardiserad metod att testa människors neurofysiologiska svar i byggnader, än mindre i äldreboenden. Här har vi chansen att skapa ett norm-verktyg som syftar till att det ska byggas så bra boenden för äldre som möjligt. Att skapa forskningsförankrade miljöer som främjar hälsa gläder mig, både som forskare och som medmänniska, säger Katarina Gospic, hjärnforskare och Director of Neuroscience på Spinview.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]