Trots en dipp i ekonomin kommer rekryteringsbehovet i fastighetsbranschen att vara fortsatt stort. Det tror Carina Lundström på FU. Snart ger den stora undersökning man genomför svaret.
I dagarna har vd:ar och hr-ansvariga på 1500 fastighetsbolag nåtts av Fastighetsbranschens Utbildningsnämnds, FU, stora enkät. Syftet är att få ett underlag för rekryteringsbehovet de närmast fem åren i fastighetsbranschen och vilken kompetens som efterfrågas.
– Den informationen är viktig när exempelvis Myndigheten för Yrkeshögskolan när de ska bevilja YH-utbildningar runt om i landet. Skolverket använder också siffrorna för att dimensionera mängden utbildningsplatser på gymnasieskolor och vuxenutbildningar. Så det är ett viktigt underlag om vi ska kunna lösa den kompetens som behövs i branschen, säger Carina Lundström, expert kompetensförsörjning på FU.
Hon skickar med en uppmaning att svara på undersökningen om man tillhör de som får den skickad till sig.
– Det eftersom att det ger företagen en bättre möjlighet att långsiktigt stärka sin kompetens.
Just nu är den en dipp i bygg- och fastighetsbranschen. Hur stor inverkan tror du att det har?
– Jag är väldigt spänd på att se hur mycket det kommer påverka resultatet av årets undersökning. Men vi ber fastighetsbolagen att blicka framåt, och då inkludera både pensionsavgångar och eventuell expansion, säger Carina Lundström
Jag tror att det främst handlar om att kännedomen om branschen blivit bättre.
Förra gången FU gjorde undersökningen (den görs vartannat år) landade det på ett rekryteringsbehov på 10 000 nya medarbetare fram till 2028.
– Självklart så spelar konjunkturen roll. Men man ska komma ihåg att fastighetsbranschen inte är riktigt lika konjunkturkänslig och byggbranschen. Merparten av beståndet står där det står och måste oavsett driftas och förvaltas, konstaterar Carina Lundström.
Resultatet kommer i slutet av mars.
Fastighetssektorn delar behov av kompetens med en rad andra branscher. Men Carina Lundström menar att det finns utrymme för YH-utbildningar att snabbt anpassa innehållet utefter nya behov i branschen
– I ledningsgruppen för YH-utbildningen sitter representanter för branschen som i detalj kan tala om vad man behöver kunna.
Har man lyckats sälja in sig som en spännande bransch som lockar de unga till utbildningarna?
– Jag tycker att vi lyckas bättre och bättre att lyfta branschen och visa att det är så mycket mer än bara fastigheter. Där är det viktigt att förmedla bilden av att det mycket handlar om det mänskliga perspektivet.
Tidigare var det svårt att fylla platserna till YH-utbildningarna. Finansiering av ungefär hälften av platserna fick återlämnas till myndigheten på grund av för få sökande. Det har blivit mycket bättre efter pandemin. Nu är det knappt 15 procent till utbildningar mot fastighetstekniker som återlämnas. För YH-utbildningar mot fastighetsförvaltare och fastighetsingenjör så nyttjas alla beviljade platser.
– Jag tror att det främst handlar om att kännedomen om branschen blivit bättre. Men en faktor är också såklart att många valde att vidareutbilda sig på grund av arbetslösheten i pandemins spår, säger Carina Lundström.
En utmaning för alla branscher är i vilken mån AI kommer att ersätta mänsklig arbetskraft. Den frågan ställs i undersökningen. Carina Lundström vill inte föregripa resultatet.
– Men jag tror att utvecklingen inom AI för fastighetsbranschens del snarare kommer att innebära behov av att förstärka med ytterligare ny kompetens.