Publicerat 8 mars, 2019

Smärtgränsen nådd för andrahandshyror i Stockholm

Andrahandshyrornas utveckling skiljer sig åt i landet. I Göteborg har de stigit med 10 procent på ett år. Men i Malmö och Stockholm står de stilla. I centrala Stockholm verkar den högsta betalningsviljan ha nåtts, medan hyrorna fortfarande ökar i förorterna.

Det är Qasa som är Blockets tjänst för bostadsuthyrning som sammanställt bostadsannonser i olika större kommuner. Mest ökar andrahandshyrorna i Örebro och Linköping med 15 respektive 14 procent. Även i Göteborg har andrahandshyrorna ökat med 10 procent i februari 2019 jämfört med samma period 2018. Men i Stockholm stannar ökningen vid 1 procent.

[ Annons ]

– Det råder fortfarande brist på  bostäder, säger Mattia Tosti på Qasa. – Men i Stockholm verkar smärtgränsen vara nådd, det verkar inte finnas så mycket ytterligare betalningsvilja utöver dagens nivåer.

Andrahandsmarknaden för hyresrätter skiljer sig från bostadsrättsmarknaden när det gäller lägets betydelse.

– Vi har över tid sett att andrahandshyrorna i förorterna börjat öka och närma sig Stockholms innerstad, säger Mattias Tosti. Enligt honom är prioriteten för den som söker en andrahandslägenhet snarare att snabbt få tak över huvudet, än att läget är det optimala.

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]