Relationen mellan grannar i Sverige är god. I alla fall om man får tro en ny undersökning, som bland annat visar att sju av tio svenskar känner sig trygga med sina grannar.
Bilden av svenskar som ett skyggt folk som gärna håller sig undan sina grannar så långt det går är cementerad såväl i Sverige som utomlands. Men kanske stämmer den inte helt och fullt. I en färsk rapport som Norstat gjort på uppdrag av Fastighetsägarna, lagom till Grannens dag den 31 oktober, framträder en annan bild.
Där framkommer att sju av tio svenskar spontant får en bra känsla när de tänker på sina grannar. Dessutom upplever lika många att de har vardaglig kontakt med grannar genom småprat, hälsningar och nickningar.
– Små saker gör stor skillnad, det där lilla hejandet i hissen eller nere i cykelförrådet blir en viktig bekräftelse. Våra grannar påverkar vår trivsel, säger Anna Wiking, samhällsstrateg Fastighetsägarna.
Rapporten visar även att inte alltid vet vad våra grannar heter, eller vad de jobbar med, men trots det känner hälften av oss en gemenskap med våra grannar. Och sju av tio känner oss trygga med dem.
– Vi ser ett samband mellan de som tillbringar mer tid i hemmet också är de som interagerar mer med sina grannar. En på sätt och vis självklar men intressant slutsats när en del av oss arbetar hemifrån i större utsträckning nu än förr, säger Anna Wiking.
Interaktion mellan grannar leder till andra positiva effekter. Enligt rapporten är de som interagerar mer med sina grannar mer benägna att dela. Sju av tio kan tänka sig att låna, dela och hjälpa sina grannar med saker och tjänster, exempelvis dela verktyg, bil, vattna blommor och passa husdjur.
Samtidigt visar undersökningen att vi är merbenägna att hjälpa våra grannar än att själva be om hjälp. 47 procent skulle gärna hjälpa sina grannar i vardagen medan endast 27 procent gärna skulle få hjälp av sina grannar.
– Genom att interagera mer med våra grannar sänker vi ribban till att be om hjälp. Trivsel, nöjdhet och hållbara val hänger ihop så här finns det möjlighet till att utveckla delningsekonomin, säger Anna Wiking.
Snabbfakta från rapporten:
1. 72 procent känner sig trygg med sina grannar.
2. 43 procent kan namnet på max en handfull av sina grannar.
3. 42 procent vet vad max en handfull av sina grannar jobbar med.
4. 24 procent skulle gärna veta mer om sina grannar.