Nu är det (nästan) klart – 22 662 lokalbyggnader måste energirenoveras innan 2033. Boverket har presenterat preliminära beräkningar av gränsvärden för energiprestanda i befintliga lokalbyggnader.
Boverket har regeringens uppdrag att fastställa gränsvärden för energiprestanda enligt direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD).
Nu är den första preliminära rapporten klar. Det är lokalfastighetsägarna som blir först att mer detaljerat få veta vad man har att förhålla sig till.
EU-direktivet innebär att retroaktiva krav införs, där befintliga lokalbyggnader ska energieffektiviseras till 2030 och 2033. Målet är att de 16 procent sämsta lokalbyggnaderna ska åtgärdas till 2030 och de 26 procent sämsta till 2033. Det med utgångspunkt i energiprestandan år 2020.
På Boverket har man nu alltså gjort denna räkneövning. Resultatet: 13 946 lokalbyggnader behöver energirenoveras för att klara de strängare kraven, så kallade MEPS, till 2030 och 22 6632 lokalbyggnader berörs av de krav som ska vara uppfyllda 2033.
Preliminära beräkningar av dessa gränsvärden har genomförts för olika lokalkategorier, uttryckta i primärenergital (kWh/m² per år). De varierar beroende på lokalkategori:
Kommersiellt ägda byggnader utgör majoriteten av beståndet, där 17 procent träffas av MEPS-kraven 2030 och 27 procent av MEPS-kraven 2033.
Gränsvärdena är inte jämförbara med energiprestandan i nu gällande energideklarationer. Hur tillsyn och eventuella påföljande sanktioner ska gå till i praktiken är inte färdigutrett.
– Vi ser att de föreslagna kraven innebär både utmaningar och möjligheter för fastighetsägare. Genom att tidigt ta fram en strategisk plan för energieffektivisering kan fastighetsägare inte bara uppfylla de nya regelverken, utan också sänka driftskostnader och framtidssäkra sina fastigheter. Vårt mål är att stödja våra medlemmar genom denna omställning, säger Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet Fastighetsägarna Sverige.
Innan Boverket kan lägga fram ett skarpt förslag på gränsvärden behöver ytterligare bedömningar göras på hur relevanta bestämmelser i direktivet ska tolkas och införlivas.
AGERA FÖR ATT MÖTA DE KOMMANDE REGELVERKEN
Fastighetsägarna rekommenderar att fastighetsägare som berörs av gränsvärdena agerar i god tid genom att:
- Utför en energikartläggning av fastighetsbeståndet för att identifiera vilka byggnader som inte uppfyller de föreslagna kraven.
- Investera i energieffektiviserande åtgärder, såsom att byta ut äldre uppvärmningssystem mot moderna och energieffektiva alternativ. Särskilt bör fastighetsägare med eluppvärmda byggnader utan värmepumpar eller med oljepannor överväga att byta till värmepumpslösning. fjärrvärme eller biobränsle.
- Satsa på långsiktig hållbarhet, genom att implementera åtgärder som inte bara uppfyller kraven för 2030 och 2033, utan även är framtidssäkrade mot strängare direktiv, exempelvis nollutsläppsbyggnader år 2050.
- Kommunicera med hyresgäster för att informera om kommande renoveringar och de långsiktiga fördelarna av lägre energikostnader och bättre inomhusklimat.