År efter år har fastighetsägare fått besked om kraftiga taxe- och avgiftshöjningar. Det är inte längre hållbart menar Fastighetsägarnas Alma Ohlin: ”Människors boende och företagens överlevnad i första rummet.”
Tänk dig ett bostadsområde där grönområdena förfaller, belysningen släcks ner och fastigheterna långsamt tappar sin charm. Där den trygga innergården plötsligt känns ödslig, där trasiga portar och fasader får vänta på renovering. Där hyran fortsätter att öka – men boendekvaliteten minskar.
Det är verkligheten vi rör oss mot när taxor och avgifter skenar utan kontroll.
För den som vill ha faktiska siffror rekommenderas Fastighetstidningens reportage Höga taxor riskerar att utarma små orter. När man där ställt taxehöjningar mot hyresnivåer blir det tydligt hur det i flertalet kommuner blir allt mindre kvar av hyresintäkterna efter att fakturorna för driftkostnaderna betalats. På flera håll täcker inte de hyreshöjningar som fastighetsägare får ut de ökande kostnaderna för VA, avfall och fjärrvärme. Det blir helt enkelt inte lönsamt att driva hyresfastigheter.
Vi, Fastighetsägarna Skaraborg, har länge kämpat för att få rimliga taxor och avgifter i vår region. Men trots våra varningar fortsätter kostnaderna att rusa i höjden. På bara ett år har taxor för el, vatten, fjärrvärme och avfall i genomsnitt ökat med 15 procent, samtidigt som hyreshöjningarna ligger runt 5 procent. Ekvationen går helt enkelt inte ihop.
Fastighetsägare, precis som alla andra företagare, måste få sina kalkyler att fungera. Men till skillnad från exempelvis livsmedelsbranschen, där priserna kunnat justeras för att täcka ökade kostnader, har vi inte samma möjlighet. Våra enda intäkter kommer från hyrorna – och de täcker inte längre de växande avgifterna.
Rimliga taxor är en förutsättning för en hållbar och attraktiv region.
Så vad händer när taxorna fortsätter att öka?
• Fastighetsägare tvingas dra ner på underhåll. Måla om fasaden? Nej, det får vänta. Byta ut slitna fönster? Inte i år.
• Färre satsningar på bostadsområden. Den där nybyggda lekplatsen eller de nya gröna ytorna? De får stå tillbaka när ekonomin inte räcker till.
Samtidigt ökar konkurserna i fastighetsbranschen dramatiskt – med hela 66 procent på ett år. Det är siffror som vittnar om en verklighet där allt fler inte längre klarar av att hålla sina företag vid liv. Bakom varje konkurs finns hyresgäster som riskerar att förlora sin bostad, lokala företag som inte längre har någonstans att bedriva sin verksamhet och människor som ser sin trygghet försvinna.
Vi har full förståelse för att inflationen och den allmänna kostnadskrisen påverkar alla branscher. Många företag kämpar just nu för att hålla sig flytande. Men det finns en viktig skillnad: taxor och avgifter är en relativt riskfri inkomstkälla. De bolag som hanterar el, vatten, fjärrvärme och avfall har en säker intäkt, oavsett lågkonjunktur eller konjunktursvängningar. Det gör att de har ett särskilt ansvar att hålla taxorna på en rimlig nivå – precis som vi fastighetsägare hela tiden måste effektivisera vår verksamhet för att få ekonomin att gå ihop.
Det är dags att sätta människors boende och företagens överlevnad i första rummet.
Glöm inte att det är våra hem som betalar priset när taxorna skenar. Rimliga taxor är en förutsättning för en hållbar och attraktiv region – låt oss arbeta för det tillsammans.
Alma Ohlin, ansvarig näringspolitik Fastighetsägarna Skaraborg