[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 8 januari, 2021

Minst tio kvadratmeter per kund i butiken

Med pandemilagen i ryggen som klubbades på förmiddagen inför regeringen redan söndag den 10 januari begränsningar för besök i verksamheter, butiker och köpcentrum. En gräns med tio kvadratmeter per kund är det som gäller i lokaler.

Det tog inte mer än några timmar efter beslut i riksdagen innan regeringen beslutade för de första åtgärderna. På en pressträff under fredagseftermiddagen redogjorde statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson för att det nu finns ett lagstöd med hot om vite som ska begränsa antalet besök.

Föreskrifterna från söndag gäller inomhuslokaler för gym- och idrottsanläggningar och badhus samt handelsplatser. Den som bedriver en sådan verksamhet blir bland annat skyldig att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande. Enligt Johan Carlsson ska golvyta beräknas exklusive den plats som hyllor och diskar tar.

[ Annons ]

Nu har som bekant redan en del branscher och butiker valt att genomföra begränsningar med kontroll att det inte är för många i en butik eller restaurang. Skillnaden nu är att det finns en förordning med risk för vite. Hur mycket böter det handlar om är en fråga för de olika länsstyrelserna att besluta om.  Innan vite utdöms kommer verksamheten få en varning med möjlighet till rättelse.

Fastighetsägare som hyr ut lokaler till privata fester eller sammankomster har ansvar för att inte fler än åtta personer vistas där och följs  inte föreskrifterna riskerar uthyraren vite.

– Man ska generellt inte hyra för att ha fest, menar Lena Hallengren.

När pandemilagen debatterades i riksdagen lyfte de borgerliga partierna frågan om stöd till näringsidkare som drabbas av den nya lagen, på den punkten aviserar Stefan Löfvén att regeringen tillsammans med samarbetspartierna C och L ska lägga förslag på hur kompensation ska se .

– Vi har redan stöd till näringsidkare, med kortidsarbeta och minskade sociala avgifter. Nu ska vi titta på de ekonomiska konsekvenserna  och se om man kan använda det som vi har på plats eller något nytt, sade Stefan Löfven på pressträffen.

Fastighetsägarna Sveriges vd Anders Holmestig påpekar att de nya reglerna bygger vidare på de åtgärder som många fastighetsägare med köpcentrum och gallerior redan vidtagit. 

– Vi ser att det haft effekt och att antalet besökare i köpcentrum och gallerior minskat kraftigt sedan de skärpta restriktionerna infördes. Vi vet också av tidigare erfarenheter att januari och februari är månader med få besökare till köpcentrum vilket minskar risken för trängsel den kommande tiden. 

Fastighetsägarna tillsammans med medlemmarna kommer fortsätta att arbeta för att minska risken för trängsel i köpcentrum, gallerior och varuhus med de föreskrifter som nu finns. 

– Vi förstår att regeringen vill förbereda sig för att kunna vidta åtgärder om smittspridningen ökar, men en nedstängning får bara vara det sista alternativet staten tar till när andra mindre ingripande åtgärder använts och inte gett effekt. Det vi sett är att de åtgärder som köpcentrum vidtagit har bidragit till minskade besökstal och minskad risk för trängsel, säger Anders Holmestig.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]