Per Bolund, bostadsminister. Foto: Johan Bergmark
Publicerat 17 april, 2019

Minister med lagom personlighet

Han är inte yvigheternas minister. Men kanske kommer just hans låga profil visa sig effektiv när han ska ta sig an bostadspolitiken. Vi tog tunnelbanan till Botkyrka med Per Bolund.

Fotarbetet lämnar inga blottor. I dryga 45 minuter har jag kunnat närstudera bostadsminister, och inom ett dygn också valberedningens kandidat till nytt miljöpartistiskt språkrör, Per Bolunds vänstra ben genom ett smalt ljudisolerande fönster. Hela tiden intar benet den utsträckta vinkel som en person över medellängd tvingas till. Inget nervöst skakande, inget otåligt trampande.

[ Annons ]

Det är inspelning av podden Snåret. Alltefter Emma Jonsteg avverkar sitt frågemanus gör jag motsvarande strykningar i mitt. Det är en gedigen genomgång av de bostadspolitiska förutsättningarna våren 2019, men inget som röjer någon egen bostadspolitisk reformlinje.

Per Bolund

Ålder: 47 år.

Familj: Sambo och tre barn

Bor: Älvsjö utanför Stockholm. Utbildning: Stockholms universitet, oavslutad doktorandutbildning, Institutionen för systemekologi.

Politisk karriär: Kom in på Näringsdepartementet 2002 som politiskt sakkunnig. Riksdagsledamot 2006-2010. Mellan 2010-2011 oppositionsborgarråd för Miljöpartiet i Stockholms stad. Ånyo riksdagsman 2011 då Maria Wetterstrand avgått som ledamot.

 

Och nu är det vår tur. Under de 27 minuter det tar att åka tunnelbana från Mariatorget till Fittja ska jag försöka få ett grepp om vad han vill egentligen, den nya bostadsministern.

Kommer din politik att skilja sig från Peter Erikssons?

– Jag tycker att Peter har satt igång otroligt mycket bra saker som vi kommer att kunna fortsätta med. Jag har också fått stadsutvecklingsfrågorna, som tidigare låg på miljöministern, på mitt bord. Det är oerhört bra att inte bara ha ansvar för husen, utan faktiskt ta ett helhetsgrepp för den fysiska miljön som de tillsammans utgör. Sen har jag också den stora fördelen att vara på Finansdepartementet. Det ger en större möjlighet att synka bostadspolitiken med den ekonomiska politiken.

Inspelning av podden Snåret med Emma Jonsteg. Foto: Johan Bergmark

Han lyfter fram det i vårändringsbudgeten återinförda investeringsstödet som kanske den viktigaste byggstenen. Det kommer han att göra flera gånger.

Utanför stationen ansluter en säpovakt. Jag bestämmer mig för att försöka en tuffare linje. Vi ska snart möta Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen. Hon ingick också i den av Stefan Attefall ledda Hyreskommissionen. Med de meriterna var hon en av favoriterna i Fastighetstidningens läsaromröstning om vem man helst skulle se som ny bostadsminister.

Du, hon fick fler röster än dig?

Per Bolunds replik kommer blixtsnabbt.

– Men jag vann posten!

Han skrattar, men skyndar sig att tona ner triumfen:

– Men det finns verkligen många som har stor erfarenhet från byggsektorn, det har jag stor respekt för. Och som tur var har vi duktiga medarbetare på regeringskansliet som hjälper till med kunskaper och erfarenheter.

Till vänster om Per Bolund – Chris Österlund, vd på Botkyrkabyggen. Foto: Johan Bergmark

Innan frågade jag några som tidigare haft med Per Bolund att göra om hur han är som person. Per Forsling, numera på Stockholmshem, drev under sin tid på Fastighetsägarna Stockholm frågan om konkurrens i fjärrvärmenäten och kom då i kontakt med Per Bolund, på den tiden energipolitisk talesperson. ”Lagom personlig, påläst, kunnig och snabb. Dessutom också vaksam på lobbyister på ett elegant sätt.”

Maria Wetterstrand, språkrör när Per Bolund kom in i Riksdagen 2006, svarar ungefär samma på sms: ”Ärligt intresserad av det mesta och bra på att ta folk. Tror inte han gillar att provocera människor i onödan. Det är ju vanligen bra men kan möjligen bli ett problem ifall det är strider som måste tas eller svåra situationer att hantera.”

Typ som att genomföra Januariavtalets punkt om fri hyressättning i nyproduktion?

– Jag tycker att vi från Miljöpartiets sida har visat att vi är beredda att fatta de beslut som måste tas även om de alltid inte är de mest populära. Dessutom har vi en lång tradition av den svenska modellen där olika intressen kan sätta sig vid samma bord för att hitta gemensamma lösningar.

– Jag skulle nog säga att jag identifierar mig som stockholmare. Jag tycker om staden som livsmiljö, säger Per Bolund. Foto: Johan Bergmark

Men bostadsfrågorna är oerhört laddade och vållar stor oro, försöker jag.

– Jag ser snarare ett tillfälle att skapa möjligheter för människor att leva sina liv långsiktigt och där politiken spelar roll för människors möjligheter. Den som har den största oron är väl snarare den som inte vet var den ska bo imorgon. Där känner jag ett stort ansvar att skapa lösningar, säger Per Bolund.

Men han talar i nästa andetag om att skynda långsamt för att inte rubba tryggheten för de som redan idag har en bostad. Där talar han av egen erfarenhet.

– I början av 90-talet jobbade jag på restaurang och kunde låna ihop till en lägenhet i Vasastan. Men så slog den finansiella krisen till, Riksbanken höjde styrräntan till 500 procent. Jag satt med rörliga lån. Det var en tuff tid. Jag fick dra ner på allt.

Bostadskarriär i korthet

De första levnadsåren bodde familjen i Hässelby Familjehotell, som från att det byggdes 1956 och fram till 1976 var en kollektivistisk folkhemsdröm. Därefter köpte föräldrarna villa i Solna. Efter olika adresser i Vasastan och Södermalm bor nu Per Bolund med sambo och tre barn i Älvsjös villakvarter.

Av nyfikenhet frågar jag vilken restaurangen var. Peppar – en av det tidiga 90-talets hippare ställen i huvudstaden. Min chans att komma in bakom fasaden på bostadsministern. Låt oss säga så här: det var inte femkamp som var huvudnumret på de personalfesterna.

– Ja, det var ett skönt gäng…

Jag lämnar lite tystnad som jag hoppas ska fyllas med skrönor från tiden innan politiken. Men Per Bolund styr åter till finanserna.

– Det är en erfarenhet jag tagit med mig. Jag vill ju inte att någon ska behöva hamna i den situationen. Därför är amorteringskraven viktiga.

”Lagom personlig”, som sagt.

Men så slår det mig att det kanske är just den egenskap som krävs för att ta både bostadspolitik och partiledarskap i hamn. Per Bolunds uppdrag är ju trots allt inte att servera tacksamma citat som ska underlätta mitt jobb.

Det är uppdukat med kaffebröd och trygghetsfrågor hos Botkyrkabyggen. Foto: Johan Bergmark

Vi passerar Örnsberg. Här får man räkna med 15 år i Stockholms bostadskö för att få en lägenhet. Kötid som har sitt pris. Undersökningar har visat att personer med lägre inkomst inte har någon större möjlighet att slå sig in på bostadsmarknaden. Många menar att en mer fungerande prismekanism skulle fördela hyreslägenheterna både mer effektivt och rättvist.

– Januariavtalet innehåller punkt 44 som handlar om att reformera hyresmodellen och här gäller det att göra ett grundligt arbete. Ambitionen är att tillsätta en kommission för att se hur kvalité och läge får ett större genomslag i hyressättningen. Och här är vi öppna för fler åtgärder för att sänka trösklarna till den ordinarie bostadsmarknaden, säger Per Bolund.

Vad ser du för lösningar?

– Alla som står i bostadskön är inte i akut behov av bostad. Där behöver kommunerna skapa bättre förutsättningar för olika grupper. I Stockholm har man exempelvis ungdomskontrakt för att kunna få en tillfällig bra bostad.

Han tänker inte överge den svenska linjen med en generell bostadspolitik. Men öppnar upp för att utreda mer riktade insatser för människor som idag har svårt att finansiera sitt boende.

Investeringsstödet har varit viktigt för att få igång ett byggande av hyreslägenheter med rimliga hyror som länge släpat efter.

– Men jag vill hävda att investeringsstödet har varit viktigt för att få igång ett byggande av hyreslägenheter med rimliga hyror som länge släpat efter.

Längre än så kommer vi inte. Utanför spärrarna på Fittja tunnelbanestation hälsar en delegation från Botkyrkabyggen bostadsministern varmt välkommen.

Vi hastar iväg för att inspektera Konstkuben – den grå betongkloss som förvandlats till ett konstverk. ”Berättelser av Fittja och för Fittja”, förklarar Chris Österlund. Inne på områdeskontoret gör bolagets HR-chef Susanne Axelsson en snabb dragning av jämställdhetssatsningen Qvinna i Botkyrka där långtidsarbetslösa kvinnor har anställts av Botkyrkabyggen. En av flera viktiga insatser i ambitionen att Alby, Fittja och Norsborg ska bort från listan över särskilt utsatta områden senast 2025. Ett stärkt samarbete med närings- och föreningsliv i BID-inspirerande modeller är vägen framåt. Största hotet är att åter drabbas av projekttrötthet.

– Jag känner igen det. När saker väl fungerar försvinner pengarna. Det är något jag tar med mig. Där behöver tänka i nya banor, säger Per Bolund.

Foto: Johan Bergmark

[ Favoriten ]
Gymmet
Jag rör på mig varje dag i och med att jag cyklar in till jobbet och då är jag ju redan uppvärmd för att köra ett pass på gymmet. Oftast blir det ju gymmet i regeringskansliet. Jag märker att de dagar jag inte hinner träna så presterar jag sämre.

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]