Anna Nyberg, Vasakronen, Mats Hederos, AMF fastigheter och Pär Strömbäck, talesperson för dataspelsbranschen, i samtal med Henrik Nerlund, kanslichef på Skönhetsrådet.
Publicerat 26 november, 2019

Metropol eller Grönköping?

Från handelsplats till mötesplats. Men finns det plats för alla när Stockholm City byter skepnad? En fråga som stod i centrum i ett samtal på Kulturhuset i tisdags kväll.

– Varför vill ni prata med oss?

[ Annons ]

Med den frågan hälsade Jesper Larsson, nytillträdd vd för Kulturhuset Stadsteatern, välkomna till ett samtal om de mest kanske mest välkända kvarteren i hela Sverige: Stockholms city. En tillställning i samarbete med Fastighetsägarna Stockholm, som tog plats i Kulturhusets tillfälliga lokal ”Under Fontänen”.  Jesper Larsson berättade om sin syn på Kulturhusets roll när man efter renovering öppnar igen nästa sommar.

– Jag har en ambition att hela den här platsen, ja hela centrala Stockholm ska upplevas som ett kulturhus. Den här platsen har ju också kantats av mycket negativa och problemtyngda saker. Då måste vi se till att vi kan vara ett fyrverkeri för kulturlivet och stadens invånare.

Ett arbete där han betonade vikten av samarbete med fastighetsägare och näringsidkare. Och ja, de två bolag som äger stora delar av city, Vasakronan och AMF Fastigheter, var på plats och bedyrade att de hemskt gärna vill prata med kulturen. Det mer eller mindre måste de när handeln och de stora huvudkontoren, som city i mångt och mycket byggdes för, nu flyttar ut.

Att det finns en viss kluvenhet kring denna centrala plats fångades också in av dj:n och föreläsaren Nathan Hamelberg.

– Ibland har vi inte riktigt landat i om vi vill att det ska vara en metropol eller Grönköping.

Genom att göra en subkulturell återblick förklarade han vikten av att det ska finnas en elasticitet i den framtida stadsutvecklingen där saker kan få växa underifrån. Han pratade om hur platsen präglats av saker ingen kunnat förutse. Subkulturer som växt fram eftersom det är en plats där tunnelbanelinjer och pendeltåg sammanstrålar på en plats där det händer saker.

– Men det har inte funnits någon tanke hur man ska lösa det. Då har överplaneringen blivit ett hinder för utvecklingen. Kulturhuset byggdes som det offentligas komplement till konsumismen som präglade platsen. Det är fint tänkt, men det är också ett ovanifrån-tänk.

Han berättade om de stadsvandringar han hållit på temat hiphop där ett genomgående tema var hur motarbetad den framspringande kreativiteten faktiskt var.

– Jag vet inte hur fastighetsägarna kan driva på att det ska finnas arenor som kan fyllas underifrån. Men jag tror att det långsiktigt är något som den här stan kan må väldigt bra av, sa Nathan Hamelberg.

AMF Fastigheters vd Mats Hederos menade att en del av lösningen att kunna ge plats för det oplanerade rummen är att äga så mycket som möjligt i city.

– Då kan man kosta på sig att göra saker som inte är lönsamma i alla ytor.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]