I Skellefteå ökar befolkningen med 200 personer varje månad. ”Vår stora utmaning i år och nästa år är att få till bostäder till alla dessa människor”, säger Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande.
Han tvekar inte en sekund på frågan om vilken den stora utmaningen för kommunen är i höst.
– Bostadsbyggandet! Vi har ju den största inflyttningen i hela landet och det samtidigt som byggandet tvärstannat. Även de bostadsbolag som fick ihop kalkylen sa banken nej till eftersom bankfolket i Mälardalen följer regeln att det inte är lönsamt att bygga, och då gäller det även Skellefteå i deras värld, säger Lorents Burman.
Han sitter med sina prognoser som visar att befolkningen 2030 kommer landa på 90 000 mot dagens 78 000. 2040 är det kanske 100 000 skelleftebor, och om det rullar på kan det bli till och med 125 000 invånare år 2050. Fast den sista siffran är påpekar han mer ett planeringsunderlag och inte ett mål.
– Vi kan ju inte sitta still i båten och därför får Skebo, vårt kommunala bostadsbolag, fem miljarder kronor under en fyraårsperiod för att tillskapa nya hyresrätter. De tar bland annat över projekt som strandat hos anda aktörer, säger Lorents Burman.
Vi har ju den största inflyttningen i hela landet och det samtidigt som byggandet tvärstannat.
Men effekterna kommer först 2026 då man räknar med 1200 nya bostäder. Innan dess är kommunledningen inriktad på att det tillkommer cirka 400 bostäder per år. Det är även därför man gett klartecken till ett modulbygge med 200 lägenheter.
Hur orolig är han då för att Northvolt inte kommer leva upp till förväntningarna?
– Det skrivs onekligen mycket om olyckorna och leveransproblem. Och det kanske inte är så konstigt eftersom det är den största satsningen sen andra världskriget och att detta stora händer i norr uppe i Skellefteå, sånt skapar ju intresse.
Lorents Burman menar att de olyckor som skett, 26 tillfällen under fyra år, inte är högre än i annan industri.
– Under samma period har det inrapporterats 700 inom gruvindustrin.
Likt övriga kommunledare i omställningens Sverige efterlyser han bättre stöd av regeringen.
– Jag vet att det är tröga processer i rikspolitiken med utredningar och budgetberedningar, en kommun har lättare att fatta snabba beslut och ställa om. Samtidigt är jag oförstående till att man i en fastighetskris som denna inte gör något utan låter marknaden själv läka ut lågkonjunkturen. Regeringen kunde vidtagit åtgärder, som att återinföra investeringsbidraget och inte minst ge kreditgarantier som utredaren Peter Larsson föreslagit.
Räknar du med att sådana reformer kommer i höst?
– Stor skada är redan skedd, marknaden har stannat upp, och det tar längre tid att få hjulen att snurra igen än att bromsa. Men det är bre om regeringen kommer med något i höst som kan få fart på byggandet – vi behöver den hjälpen.