[ Annons ]

Erik Pelling (S)
Publicerat 21 januari, 2019

Läsarna tror på Pelling som bostadsminister

Om Fastighetstidningens läsare har rätt är det Erik Pellings namn som ropas upp när Stefan Löfven presenterar sina nya ministrar. Efter klockan elva vet vi vem som blir bostadsminister i den nya regeringen.

Sedan det i onsdags stod klart att Stefan Löfven blir regeringsbildare har det på Fastighetstidningen gått att rösta på vem som är det troligaste namnet som ny bostadsminister. Uppenbart är det få av läsarna som tror att Peter Eriksson (MP) behåller posten.

[ Annons ]

Det bör också sägas att det inte alls är säkert att Stefan Löfven utnämner en specifik bostadsminister. Fullt möjligt är att bostadsfrågorna hamnar hos en samhällsbyggnadsminister med ett bredare ansvar i närmare anslutning till Finansdepartementet.

Förhandsspekulationerna handlar mycket om Miljöpartiet får behålla sina sex ministerposter efter att ha backat rejält i valet. Om Fastighetstidningens läsare får rätt hamnar ansvaret på en Socialdemokrat. Flest röster fick Erik Pelling (S). Han är förnärvarande kommunalråd i Uppsala, en stad som de senaste åren hållt hög profil inom hållbart samhällsbyggande.

Uppenbart är också att läsekretsen gärna skulle se att Löfven plockar in någon utifrån politiken. På andra plats i omröstningen hamnade Chris Österlund, vd för Botkyrkabyggen. Det är sannolikt ett val som både höger och vänster kan acceptera. Mer tveksamt är om Löfven verkligen skulle våga satsa på ett oprövat kort med begränsad politisk erfarenhet. Med tanke på den roll bostadspolitiken spelat i överenskommelsen med C och L kan det nog kännas tryggare att ha kontrollen inom partiet.

På tredje plats hamnade Helene Hellmark Knutsson, S, som idag är högskole- och forskningsminister. Hon är en lågprofilierad politiker idag. Posten som bostadsminister skulle kunna bli en nystart.

Snart får vi facit. Klockan elva presenterar Löfven sina nya ministrar.

Så här röstade Fastighetstidningens läsare:

  1. Erik Pelling 27 %
  2. Chris Österlund 20 %
  3. Helene Hellmark Knutsson 14 %
  4. Niklas Nordström 14 %
  5. Aida Hadžiali? 10%
  6. Lena Micko 5 %
  7. Peter Eriksson 4%
  8. Per Bolund 3%
  9. Ingen av ovanstående 2 %

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]