Medverkande i panelsamtalet var Anders Lago förbundsordförande HSB, Michael Carlsson vd HSB Malmö, Håkan Linné (L) vice ordförande tekniska nämnden, Håkan Fäldt (M) andre vice ordförande tekniska nämnden, Andreas Schönström (S) ordförande tekniska nämnden. Moderator var André Johansson, marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund.
Publicerat 28 oktober, 2019

Ingen rabatt på friköp av tomt

Det blir ingen rabatt till bostadsrättsföreningar som vill köpa loss tomten. Det framkom när HSB Malmö bjöd in ansvariga politiker för att kommentera en ny tomträttsutredning utredningen i fredags kväll.

I Malmö är det runt ett stort antal bostadsrättföreningar som inte själv äger marken deras hus står på. Nu är det för många dags att skriva om avtalen för tomträtterna. Eftersom markvärdena har stigit kan det bli rejäla prisökningar. Många bostadsrättsföreningar kan tvingas höja avgifterna rejält.

[ Annons ]

En lösning är att istället köpa loss tomten, men för många föreningar är priset för högt. Därför har HSB velat ha en rabatt, på samma sätt som villaägare får. Detta diskuterades på ett möte arrangerat av HSB Malmö.

HSB Malmös vd, Michael Carlsson, var besviken över politikernas enighet med att inte komma med några större förändringar.

– Detta känns som en rejäl uppförsbacke, men vi ger inte upp. Många föreningar riskerar att hamna i en skuldfälla, det finns de som har försökt att friköpa tomten men inte fått lån hos banken, sa Michael Carlsson, vd HSB Malmö i ett pressmeddelande.

Kommunen har låtit utreda ett nytt system för beräkning av tomträttsavgifterna för bostadsrättsföreningar. Enligt utredningen finns det varken legala eller ekonomiska skäl att ändra på det nuvarande systemet. Däremot ska kommunen ta fram riktlinjer för hur förtätningsprojekt kan genomföras, samt publicera en kartapplikation på hemsidan i syfte att tydliggöra avgälderna.

HSB driver även tomträttsfrågan på nationell nivå.

– Vi kommer fortsätta att driva frågan nationellt. Detta är en omodern lag som behöver ses över. Det borde finnas en broms för hur mycket tomträttsavgifterna tillåts skjuta i höjden, sa HSBs förbundsordförande Anders Lago.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]