[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 17 juni, 2022

Helgtankar: Låt oss höra hela versen ut

Hur hänger tv-serien Sopranos klassiska slutscen och avsaknad av en svensk social bostadspolitik samman. Fastighetstighetstidningens redaktionschef reder ut.

Don’t stop…”

Journeys sångare Steve Perry hinner inte avsluta versen i ”Don’t stop believin” som jukeboxen spelar. Abrupt klipps låten av och rutan blir svart.

[ Annons ]

Middagen som utgör tv-serien Sopranos slutscen är att betrakta som ett amerikanskt konstverk lika klassiskt som, säg, Edward Hoppers ”Nighthawks”. Överlever Tony eller sover han med fiskarna (som den mördade maffiabossen Luca Brassi i Gudfadern)? Genom att utelämna definitiva svar blev slutscenen ett sätt för ”The Sopranos” att leva för evigt.

Vi ska inte dra jämförelsen alltför långt. Och jag kan garantera att Karolina Skog inte sänktes i Årstaviken. Men jag kan ändå se vissa likheter med vår intervju över en fika på bageriet Spiga Madre ett stenkast från Gullmarsplan. Här är slutet:

Så det kan vara klokt att utreda och föreslå förändringar av dagens hyressättningssystem?

Karolina Skog ser vartåt det barkar och skrattar.

– Ja, men vi stannar där.

Det hade varit effektfullt, men svårt att försvara tryckkostnader och uteblivna annonsintäkter, att låta resterande sidor bestå av tomma svarta rutor.

Karolina Skogs utredning innehåller en rad kloka förslag, vilka hon beredvilligt diskuterar i intervjun som du läser här. Men det mest intressanta, och förmodligen viktigaste, är slutsatsen att varken den generella bostadspolitiken eller mer byggande kan lösa bostadsmarknadens alla problem. Så här står det i början av SOU 2022:14: ”Historien visar att inga generella socialpolitiska reformer så här långt har lyckats nå ut så brett att de undanröjer behovet av att rikta åtgärder till särskilt utsatta hushåll”.

I sin utredning uppmanar hon en kommande regering att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att fördjupa frågorna och föreslå större och mer strukturella reformer. Att hon som utredare avstår från att vidare utveckla vad sådana reformer bör innehålla får man ha viss förståelse för.

Men frågan är alltså om Karolina Skogs ”vi stannar där” blir en mytologisk slutscen för vad som annars hade kunnat bli en ny giv för svensk bostadspolitik.

Själv tror jag att mycket skulle vara vunnet om politiken lyckas lämna en föreställningsvärld där varje minsta lilla liberalisering av hyressättningen innebär att Ebenezer Scrooge förhandlar varje kontrakt, och de som inte lyckas hosta upp hyran i slutet av månaden blir Shuggie Bains eländiga grannar i en ”modern statarlänga”.

Om höstens val innebär ett fortsatt parlamentariskt läge där fokus snarare ligger på att blockera andra från att agera än att ta sig an besvärliga, men likväl nödvändiga, reformer återstår att se. Men när det gäller bostadspolitiken är det kanske lika mycket oförmågan, eller rädslan, att lämna en tryggt upptrampad stig som utgör det stora hindret mot de reformer alla tycks eniga om att de behövs.

Karolina Skogs slutsats är att för att lösa bostadsmarknadens problem så måste man börja prata om annat än enbart byggande. Men i den serie intervjuer Fastighetstidningen gjort med partiernas bostadspolitiska talespersoner så är det tydligt att det man helst talar om är byggande.

Men visst finns det öppningar:

”Vi behöver parallellt utveckla en social bostadssektor”, säger Centerpartiets Ola Johansson. Miljöpartiets Emma Hult tar Knivstabostäder som exempel, och där handlade det ju om att man lyckades förhandla fram en liten lucka i bruksvärdessystemet. Liberalernas Jakob Olofsgård använder helst det egna begreppet behovsbostäder när han pratar om en svensk icke segregerande modell för social housing. Och Socialdemokraternas Johan Löfstrand trycker hårt på att den parlamentariska utredning av social bostadspolitik, som Karolina Skog efterfrågar, omedelbart bör tillsättas.

Så kanske att Steve Perry ändå får sjunga hela versen ut.

”Don’t stop believin”

Erik Hörnkvist, redaktionschef

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]