Ola Johansson, Centerpartiets bostadspolitiska talesperson. Foto: Centerpartiet
Publicerat 14 juni, 2022

”Vi behöver utveckla en social bostadssektor”

Trots förra sommarens stora bakslag tror Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson i Centerpartiet, att det kan bli möjligt att genomföra förslaget om fri hyressättning i nyproduktion.

Efter tolv år som riksdagspolitiker för Centerpartiet väljer Ola Johansson att inte ställa upp för omval. Vem som tar över som bostadspolitisk talesperson återstår att se. Men den centerpartistiska linjen att driva på för liberaliseringar på bostadsmarknaden lär ligga fast.

Priset på nya lägenheter ökar samtidigt som delar av det billiga beståndet renoveras bort. Bostadsmarknaden är på väg att snart helt tappa ett segment av bostäder, vad bör göras?

[ Annons ]

– Det är tydliga tecken på en dåligt fungerande bostadsmarknad med ett lågt byggande. Det beror främst på brister i dagens hyressättningssystem och avsaknaden av kraftiga bostadssociala insatser.

Hur lyder ditt recept?

– En kombination av friare hyressättning i det nyproducerade segmentet och ett ökat fokus på att stärka de bostadssociala insatserna.

Men de flesta ser sannolikt friare hyressättning som dyrare hyressättning. Hur menar du att det är en lösning för de som inte har råd med höjda hyror?

– Nyproduktionshyror är redan idag så höga att få personer i denna grupp har råd med dem. Men om man skapar bättre marknadsförutsättningar för att bygga mer så får vi en ökad rörlighet även i det äldre beståndet. Vi kan ju inte se att dagens att dagens lösningar med reglerade hyror har hjälpt de inkomstsvaga. Tvärtom, skulle jag vilja påstå.

Vi har en stark allmännytta som inte i tillräckligt hög grad används av kommunerna som en bostadssocial åtgärd.

Men räcker det?

–  Vi behöver parallellt utveckla en social bostadssektor. Och då bör man utgå från de verktyg som redan finns på plats. Vi har en stark allmännytta som inte i tillräckligt hög grad används av kommunerna som en bostadssocial åtgärd. Vi har breda subventioner, men de är inte socialt träffsäkra. Vi har dessutom ett hyressättningssystem som är mer reglerat än på någon annanstans i världen. Dessa tre utgör tillsammans en bostadssocial sektor som inte alls levererar. Vi borde kunna använda dem mer kraftfullt. Men först måste man erkänna att det finns ett behov. Men där är det alltför många som försvarar dagens generella bostadspolitik.

Andra menar att höga hyror vid renovering som ett systemfel. Ser du något behov av förändringar av bruksvärdessystemet?

– Att det finns uppenbara problem med bruksvärdessystemet kan man konstatera. Jag hör till dem som anser att man behöver ta till sig av denna kritik. Men det är för tidigt att redan nu säga att vi ska ta bort bruksvärdessystemet. Det är det system vi har, och det fungerar ändå någorlunda bra. I första hand bör marknadsanpassningar ske via de nya lägenheter som bygg och inte påverka det befintliga beståndet – mer än i de lägen som är riktigt attraktiva.

Ytterligare ett problem är att den strukturella hemlösheten ökar. Vad vill ni göra?

– Där menar jag att grunden ändå är att få människor i egenförsörjning genom arbete. Men ett annat problem är också psykisk ohälsa där människor inte klarar att arbeta och att ta hand om sin ekonomi. Där behövs det vid sidan av de lösningar jag redan pratat om andra instrument.

– Vi kan ju inte se att dagens att dagens lösningar med reglerade hyror har hjälpt de inkomstsvaga, säger Ola Johansson, Centerpartiets bostadspolitiska talesperson. Foto: Centerpartiet

Du betonar arbete. Men i många fall behöver man en bostad för att kunna ta tag i sin arbetssituation.

– Ja absolut, men det är i huvudsak en kommunal angelägenhet. Vi kan behöva understödja det ännu mer och stötta initiativ som Bostad Först och Stockholms hotellhem.

Några av de förslag Karolina Skog lämnat i sin bostadssociala utredning är:

  • en ny bostadsförsörjningslag där en tillträdande regering ska presentera en nationell handlingsplan för behoven på bostadsmarknaden.
  • skärpta krav på hyresvärdar att motivera de krav de ställer på nya hyresgäster.
  • tydligare förutsättningar för bostadsförmedlingar att kunna förmedla bostäder med social hänsyn.
  • kommuner ska lämna hyresgarantier till barnfamiljer.

Bör dessa genomföras?

 – Jag har ju suttit med i referensgruppen, så jag kan ju knappast vara direkt kritisk till enskilda förslag. Men vi tycker ju att uppdraget från början borde varit betydligt bredare, något som även Karolina Skog verkar ha kommit fram till.

Vi tycker ju att uppdraget från början borde varit betydligt bredare.

Ja, när vi intervjuade henne satte hon själv en tvåå på en tiogradig skala hur långt förslagen räcker…

– Om det kommer från utredaren själv är ju det ett tydligt tecken på att uppdraget varit för snävt.

Vad mer anser du att rikspolitiken kan göra?

– Om man ser byggandet av fler hyresrätter som enda lösningen så missar att det finns en ägd bostadsmarknad som kan växa och ta hand om många av dem som idag köar. I grunden är det många som egentligen borde ha råd. Men de hindras av amorteringskrav och att vi ännu inte kan erbjuda de startlån som föreslagits.

Bör ett det finnas att statligt subventionerat bosparande?

– Ja, det bör åtminstone finnas ett bosparande definierat i lagtext så att det är möjligt att subventionera det om politiken bestämmer sig för att sätta av pengar till det. Idag finns inte det verktyget.

Räcker marknadskrafterna för att styra fördelningen mellan upplåtelseformer i nyproduktionen, eller behöver politiken tydligare kliva in?

– Staten bör ta hand om rena marknadsmisslyckanden, i huvudsak klarar marknaden att lösa de behov som finns. Då kan det handla om att stödja enskilda hushåll genom hyresgarantier eller att rikta subventioner till sociala bostäder. Det kan också vara att utforma subventioner så att de stöttar små fastighetsbolag på landsbygden som inte annars kan bygga på grund av låga marknadsvärden.

Staten bör ta hand om rena marknadsmisslyckanden.

Bör investeringsstödet återinföras?

– När vi samarbetade kring utformningen eftersträvade vi det jag just beskrev. Men det blev något annat. Vi ser hur investeringsstödet bekostat bostäder även på relativt starka marknader. Jag kan förstå att det nu finns kommuner som menar att man inte kan bygga överhuvudtaget utan stöd. Dock är investeringsstöd inget vi valt att prioritera i våra egna budgetar. I Centerpartiet vill vi hellre stötta landsbygden med åtgärder som utbyggd infrastruktur, bredbandsutbyggnad och stöd till småföretagande. Men om det utformas så att det riktas rätt kan jag tänka mig att stödja ett förslag om investeringsstöd.

Det blev inget av fri hyressättning vid nyproduktion. Men det finns ett färdigt förslag…

– … som jag tror att många skulle vara beredda att ställa sig bakom om det inte vore just för att det är något som Centerpartiet lyckats åstadkomma det i samarbete med Socialdemokraterna. Men på grund av att det andra maktpartiet som aspirerar på statsministerposten inte unnar oss framgång så stoppar man det – även om man anser att det behövs. Men jag tror att det ändå finns goda förutsättningar att få fram med det igen.

Vad skulle stå överst på din prio-lista som bostadsminister?

– Att göra verklighet av den fria hyressättningen i nyproduktion. Jag skulle även ta initiativ till ytterligare en bostadssocial utredning. Jag skulle också i högre grad än tidigare bostadsministrar diskutera bostäder som en problemlösare när det gäller utanförskap och tillväxt i hela landet.

Vad tänker du då mer konkret?

– Inga andra politiska lösningar än de jag redan nämnt. Men det finns en rädsla för att diskutera större reformer på bostadsmarknaden just för att man inte vill se bostadsfrågorna som en orsak till många av de problem vi diskuterar idag. Vi behöver prata betydligt mer bostadspolitik än vad vi gör idag.

[Fler artiklar i temat]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]