[ Annons ]

Haninge centrum. Foto: Shutterstock.
Publicerat 5 april, 2017

Haninge bostäder sänker inkomstkraven

Haninge bostäder tar bort kravet på att en hyresgäst ska ha en månadsinkomst som är minst tre gånger så hög som hyran. Nu ska den sökandes inkomst istället stå i proportion till lägenhetens hyresnivå.

– En bostad ger trygghet och frihet. Vi ska inte ha onödiga krav i våra kommunala bolag som stänger grupper av människor ute från att bo i Haninge, trots att de har förmåga att betala hyra. Det här beslutet hjälper unga som vill flytta hemifrån och personer som vill etablera sig på arbetsmarknaden här, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

[ Annons ]

Initiativet att se över reglerna för inkomstkraven var en fråga som inledningsvis togs upp av Vänsterpartiet.

– Bostad är en social rättighet och att sänka inkomstkravet är ett sätt att göra bostadsmarknaden tillgänglig för fler människor. Det var också anledningen till att vi tog det här initiativet och vi är glada att det nu blir verklighet. Vi hoppas att privata hyresvärdar i Haninge och andra kommuner väljer att ta efter, säger Nafi Cilgin (V) gruppledare för Vänsterpartiet.

Fakta: Nya inkomstkraven
De nya kraven innebär att när hyran är betald ska den sökande ha minst ett bestämt nettobelopp kvar per månad. För 2017 är beloppen:
• 4 734 kronor för en ensamstående vuxen
• 7 820 kronor för sammanlevande makar eller sambor
Sökande till ungdomslägenhet kan godkännas utan att uppfylla inkomstkravet med kompletterande borgen. Beslutet har fattats av Haninge bostäders styrelse.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]