[ Annons ]

Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright. Foto: Johan Bergmark.
Publicerat 7 oktober, 2019

“Fastighetsbranschen har krossat glastaket”

”Ett glastak har krossats och en historisk milstolpe är ett faktum.” Amanda Lundeteg på Stiftelsen Allbright konstaterar att fastighetsbranschen som första bransch nått en jämn könsfördelning i ledningen.

Fastighetsbranschen är Sveriges första jämställda bransch med 40 procent kvinnor i toppen. För storbolagen är siffran 49 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Fastighetsbranschen är alltså första bransch att uppnå jämställd könsfördelning i ledningsgrupperna enligt Stiftelsen Allbrights senaste rapport. Andelen kvinnor har ökat från 18 till 40 procent på sju år.

[ Annons ]

– Det är superkul och det är imponerande att fastighetsbranschen fortsätter att ta ledartröjan. Siffrorna för i år visar att man inte lagt sig på latsidan vilket andra gör när de får in någon kvinna i ledningen och sedan tycker att jobbet är gjort, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.

Enligt Amanda Lundeteg är skälet till den höga representationen av kvinnor i fastighetsbolagens ledning ett långsiktigt arbete där fler kvinnor in i branschen stått högt på agendan.

– Fastighetsbranschen har haft en fördel av att det varit kompetensbrist, samt att det inte funnits utrymme för det manliga kotteri och vänskapsnätverk som vi sett på andra områden in svenskt näringsliv.

Hon betonar att även den höga kvinnliga representationen varit bra för sektorn.

– Fastighetsbolagen på börsen har ju gått bäst av alla bolag, det är förstås många andra faktorer som spelar in men bevisligen har det definitivt inte gjort förutsättningarna sämre.

Amanda Lundeteg är inte lika nöjd med finansbranschen där kvinnornas representation i ledningen har minskat med fyra procentenheter.

– Handelsbanken är sämst, de har i en bantning skickat ut närmast alla kvinnor från ledningsgruppen, påpekar Amanda Lundeteg.

Lista: Mest jämställda branscherna i ledningen (andel kvinnor i ledningen i procent)

1.     Fastighet 40%

2.     Konsumenttjänster 33%

3.     Hälsovård 29%

Minst jämställda branscherna

1.     Kraftförsörjning 0%

2.     Energi 11%

3.     Teknologi 13%

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]