Nya grannar. Foto: John-Daniel Isacsson
Publicerat 13 mars, 2017

Ett evigt kackel i HSB Living Lab

Nu har hönor flyttat in i experimenthuset HSB Living Lab. Syftet, utöver att vara ett socialt experiment, är att de boende ska lära sig mer om matsvinn och att kompostera mer hållbart.

I höstas flyttade de första boende in i HSB Living Lab. Förutom att vara hem för ett 30-tal studenter fungerar huset som en forskningsarena för att utveckla nya sätt att bygga och forma framtidens boende.

[ Annons ]

Nu har det flyttat in nya grannar i ett grannhus.

Bakgrunden är projektet ”Matsvinn” som forskaren Kajsa Lindström på Beteendelabbet driver. I snitt slänger svensken 74 kilo ätbar mat per år och person. Kajsa Lindström ville se hur det såg ut för de boende i HSB Living Lab. Med handskar, munskydd och kamera satte hon sig i soprummet och gick igenom allt de boende slängde under en vecka.

– I de bruna kompostpåsarna gav jag innehållet högsta betyg. Värre var det i de traditionella soppåsarna. Här hittade jag konservburkar, halva portioner med ätbar mat och många kilo grönsaker och frukt som definitivt hade kunnat serveras till middag istället för att slängas, säger Kajsa Lindström.

I sopporna fanns en massa äggskal. Då kläcktes idén att satsa på ett hönshus. Mycket av det som slängs är utmärkt foder till hönsen.
– Genom att visa på kedjan från matavfall till foder, och så småningom äggleverans, hoppas vi att detta tydliggör värde för mat. En förhoppning är också att de boende ska bli engagerade och att hönsprojektet skapar gemenskap i huset, säger Kajsa Lindström.

Hönshuset är precis som HSB Living Lab byggt av moduler. Fästena som håller ihop hönshuset är 3D-printade och är gjorda av majs- och sockerstärkelse.

Hönorna har än så länge bara ett två månaders-kontrakt. Projektet kommer sedan att följas upp genom att bland annat väga avfallet i soprummen för att se effekten av hönshuset.

– Går allt bra hoppas vi att det modullära hönshuset ska kunna beställas av HSB:s bostadsrättsföreningar. Både som en del i att minska matsvinnet, men också för att hitta möjligheter till sociala knytpunkter och gemenskap, säger Emma Sarin, projektledare HSB Living Lab.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]