Publicerat 13 december, 2019

Ett år präglat av januariavtalet

2019 pratade vi om hur bostadspolitiken präglades av januariavtalet och vad den kommer att resultera i. Och som vanligt gott om analyser och råd hur vi kan få en bättre fungerande bostadsmarknad.

EN ”KÄR” ÖVERENSKOMMELSE

[ Annons ]

11 januari Januariöverenskommelsen, januari-avtalet, fyrpartiuppgörelsen eller 73-punktsprogrammet. ”Kärt barn” har många namn och överenskommelsen som skyndsamt togs fram för att få till en regering har präglat den politiska debatten under året. Vem som är vinnare och vem är förlorare på denna uppgörelse lär visa sig. S fick hur som helst slopad värnskatt och friare hyror på halsen. Det sistnämnda ännu dolt i regeringskansliets dunkel och kanske något som man inte vill hitta i gömmorna.

DEN MOTVILLIGE MINISTERN

21 januari Per Bolund fick ta över bostadsministerstolen och en för MP het fråga.

– Det är inte vi i Miljöpartiet som varit pådrivande i frågorna om marknads-hyror men vi har överenskommelsen som ska följas, sade den motvilliga ministern till Fastighetstidningen samma dag som utnämningen. Därefter har Per Bolund som bostads-minister mest talat sig varm för investeringsstöd och byggande med mindre klimatpåverkan. Och det förvånar nog ingen.
Foto: Johan Bergmark

LISA PELLING GILLAR WIEN

5 februari Lisa Pelling, utredningschef på Arena Idé tycker att Sverige ska inspireras av Wiens sociala bostadspolitik och i en omtalad rapport föreslår hon att Sverige satsar miljardbelopp varje år i subventioner.

– Med tanke på att den svenska sociala bostadspolitiken under miljonprogramsåren kostade runt 40 miljarder årligen är det ingen omöjlighet”, säger hon i en intervju i Fastighetstidningen.
Foto: Johan Bergmark

HYRESHÖJNINGAR TILL BOSTADSBIDRAG

12 juni Det var under året gott om råd hur vi ska få en fungerande bostadsmarknad. I juni var det dags för Finanspolitiska rådet: friare hyressättning och höjda skatter på fastigheter. Hyreshöjningarna skulle ge fastighetsägarna 27 miljarder, men bara 5 miljarder stannar kvar hos värdarna, resten till fördelningspolitiska åtgärder, i första hand riktade bostadsbidrag och bostadstillägg. Förslaget föll inte i så god jord hos Hyresgästföreningen.

LÅNGBÄNKEN IMD

24 juni Turerna har varit många, krångliga och långa, men till sist kom Infrastrukturdepartementet med besked om var i den befintliga bebyggelsen individuell mätning av värme och tappvarmvatten ska genomföras. Det för att tillgodose kraven från EU-kommissionen.

– Inte kostnadseffektivt och en administrativ börda för fastighetsägare, ansåg Rikard Silverfur, chef utveckling & hållbarhet på Fastighetsägarna, om förslaget.

VRÄK KRIMINELLA KRÄVDE HANNAH

4 oktober Robert Hannah, bostadspolitisk talesperson hos Liberalerna utses även till ny integrationstalesperson. Samma dag föreslår han en lagförändring som gör det möjligt att säga upp personer som ingår i kriminella nätverk.

– Man ska kunna bo i ett område och känna sig trygg med att ingen ska skjuta in i lägenheten, menar Robert Hannah.

 

Trots att byggsektorn står för lika mycket utsläpp som bilismen handlar debatten bara om att minska bilismen, inte byggandet.

10 oktober Ett ämne jag saknar i bostadsdebatten är klimatfrågan, Daniel Braw, ledarskribent Barometern som av Boinstitutet utsågs till flitigast i svensk bostadsdebatt.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]