[ Annons ]

Foto: Riksbyggen
Publicerat 23 april, 2019

Bostadsrättsförening storsatsar på solceller

När Riksbyggens bostadsrättsförening Göteborgshus 38 genomför ett takbyte passar man samtidigt på att installera en av landets största solcellsanläggningar i en bostadsrättsförening.

Riksbyggens installerar 38 solcellsanläggningar på bostadsrättsförening Göteborgshus 38. Den sammanlagda beräknade produktionen ligger på 700 000 kilowattimmar per år.

[ Annons ]

– Satsningen på solceller är inte bara en god investering för föreningen, framför allt har vi i styrelsen ett stort engagemang i hållbarhets- och klimatfrågor och vi vill gärna bidra till att minska föreningens påverkan på miljön, säger Mikael Johansson, ordförande i Riksbyggens Brf Göteborgshus 38.

Bostadsrättsföreningen Göteborgshus 38 ligger i Hisings Kärra i Göteborg och har 431 lägenheter fördelade på 16 huskroppar. Totalt rör det sig om 13 500 kvadratmeter tak som ska bytas ut i samband med det installeras alltså de åtta solcellsanläggningarna, med runt 2 600 solceller.

– Det här är ett väldigt spännande och viktigt projekt och visar vilket stort engagemang det finns för hållbarhetsfrågorna i många bostadsrättsföreningar. Projektet har redan nu väckt intresse och kommer bland annat att följas av Chalmers Tekniska Högskola och av forskningsinstitutet Rise som också kommer att vara stöd och bollplank, säger Martin Landström, projektchef för Riksbyggen Ombyggnad Göteborg.

– Ett viktigt uppdrag för Riksbyggen är att hjälpa bostadsrättsföreningarna att underhålla och utveckla sina fastigheter och samtidigt bli mer hållbara. Installationen av solcellsanläggningar i befintliga fastigheter har ökat kraftigt de senaste åren. Både tekniskt, ekonomiskt och regelverksmässigt är det idag möjligt att på ett ansvarsfullt sätt installera solceller på bred front, Mari-Louise Persson, energistrateg på Riksbyggen.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]