[ Annons ]

Kerstin Lindberg Göransson lämnar posten som vd i december 2021. Foto: Akademiska Hus.
Publicerat 30 november, 2020

Därför lämnar hon Akademiska Hus

Kerstin Lindberg Göransson slutar som vd på Akademiska Hus. När hon lämnar bolaget i december 2021 har hon suttit på posten i tio år och kan se tillbaka på mycket händelserikt decennium. 

Under de tio år som Kerstin Lindberg Göransson varit vd på Akademiska Hus har bolaget gått från att vara en koncern med sex regionala dotterbolag till ett gemensamt bolag.

Under hennes ledning har Akademiska Hus bland annat investerat runt 26 miljarder kronor i landets universitet och högskolor, men även utökat sitt uppdrag till att även omfatta byggande och ägande av studentbostäder. Men nu kliver hon alltså av.

[ Annons ]

– Nästa sommar fyller jag 65 år och vid årsskiftet 21/22 kommer jag att ha varit vd i dryga tio år. 2021 är också sista året på vår innevarande strategiperiod. Sammantaget ett lämpligt tillfälle att lämna över till nya krafter, säger Kerstin Lindberg Göransson.

Akademiska Hus har under hennes ledning även satsat hårt på hållbarhetsarbete, bland annat med en nollvision för sitt klimatavtryck som mål. Även den sociala hållbarheten har stått på agendan. Kerstin Lindberg Göransson var exempelvis en av fyra vd:ar som skrev under Allbright-avtalet, som syftade till åtgärder för att öka antalet kvinnor i ledningsgrupperna bland svenska börsnoterade företag.

– Vi har en jämställd ledning sedan flera år och en tydlig ökning av antalet kvinnliga chefer, och allt fler kvinnor i hela företaget. Men vi har långt till att det är helt jämställt. Vi har på senare år fokuserat på en bredare ansats och arbetat tydligare med mångfald och verkligen sett värdet av olika perspektiv, erfarenheter och kompetenser, säger hon.

När Fastighetstidningen ber Kerstin Lindberg Göransson sammanfatta sina år på Akademiska Hus så tar hon bland annat med sig förmånen att ha fått verka i en föränderlig tid.

– Den mycket snabba digitala utvecklingen, som verkligen givit nya förutsättningar och möjligheter för vår verksamhet – klimatfrågornas betydelse och påverkan på allt vi gör. Och om jag ser på vårt eget interna arbete så är det nog den positiva utvecklingen av våra kundrelationer – allt i syfte gemensamt skapa attraktiva och hållbara campusmiljöer. Och så är jag väldigt stolt över mina fantastiska medarbetare som gjort all förflyttning och förändring möjlig, säger hon.

Kerstin Lindberg Göransson lämnar Akademiska Hus och en fastighetsbransch i stark utveckling. Men några specifika råd och tips för sin efterträdare har hon inte.

– Jag har jobbat för länge och är för erfaren för att ge några råd. Däremot tror jag att det generellt sett är viktigt för branschen är att verkligen förstå vad den snabba digitaliseringen kommer att innebära i ändrade beteenden och därmed också ändrade affärsmodeller och partnerskap. Och den förändringen kommer snabbt, säger hon.

Nästa sommar väntar alltså pension för Kerstin Lindberg Göransson. Men det betyder inte att hon kommer tillbringa sin tid på sofflocket. I stället kommer hon ägna sig åt styrelsearbete. Och det verkar som att hon blir kvar i branschen, på ett eller annat sätt.

– Jag för ett antal diskussioner, så det får jag se. Men det är väl rätt troligt.Kerstin

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]