[ Annons ]

Nooshi Dadgostar (V), bostadspolitisk talesperson
Publicerat 23 augusti, 2018

Peter Eriksson nobbar utredning han beställt

- Bostadsministern vill inte hamna i konflikt med starka vinstintressen, säger Nooshi Dadgostar, V, som skäl till att Peter Eriksson idag valde att ställa in en pressträff kring en utredning om byggrätter.

Idag klockan 15 skulle bostadsminister Peter Eriksson presentera utredningen ” Ett snabbare bostadsbyggande” där utredningsuppdraget var att säkerställa att befintliga byggrätter i landets kommuner tas i anspråk och bebyggs. Men bara några timmar innan presskonferensen meddelade ministern att mötet ställs in.

[ Annons ]

Till Fastighetstidningen säger Carl-Martin Vikingsson, pressekreterare till Peter Eriksson.

–  Vad det handlar om är att en del av de förslag som utredningen lägger fram ligger så långt från de ursprungliga direktiven.

En reprimand från ministerns sida alltså. Vad som händer med utredningen nu kan inte Carl-Martin Vikingsson svara på med säkerhet. Han antar att den kommer finnas tillgänglig som en SOU-utredning. Men den politiska framtiden ter sig ytterst oklar.

Nooshi Dadgostar, V, ledamot i civilutskottet och ordförande i den aktuella utredningen beklagar bostadsministerns inställningg.

– Jag ser det som ett uttryck för att han inte vill hamna i konflikt med starka vinstintressen i branschen. Det är konstigt att han (Peter Eriksson) lägger locket på.

Det hon antar kan vara kontroversiellt är lagförslag på att kommuner ska kunna sätta krav på att korta ner genomförandetiden till 3 år när man har en byggrätt. Om markägaren inte startar bygget inom överenskommen tid riskerar markägaren att byggrätten upphävs.

Enligt Nooshi Dadgostar ligger de stora byggbolagen på 50 000 byggrätter som inte bebyggs eftersom det är för fastighetsutvecklaren är att skjuta upp hela eller delar av ett projekt.

– Det är inte ovanligt att dela upp byggandet i små etapper, ibland under mycket långa tidsperioder, för att maximera vinsten, skriver hon i en debattartikel i SVD.

Är det inte risk för att din utredning nu hamnar i malpåse?

– Nej där här en brännande fråga och vi kommer ha stor debatt. Jag är lite förvånad över att Peter Eriksson inte vågar diskutera dessa nyckelfrågor, säger Nooshi Dadgostar.

Shirin Ahlbäck Öberg, docent och universitetslektor i statskunskap på Uppsala Universitet är förvånad över att en minister så nära inpå att en utredning ska presenteras väljer att inte befatta sig med den.

– Det tyder ju på att det finns en konflikt mellan utredare och ministern. Jag kan inte minnas att något liknande förekommit förut. Vanligare är att man flyttar fram överlämnandet av utredningen. Och så är det förstås många utredningar som aldrig leder till några skarpa förslag i riksdagen, säger Shirin Ahlbäck Öberg.

Redan vid tillsättningen av denna utredning kom kritik om att Vänsterpartiet ”tvingat” sig till den och Stefan Attefall, f.d. bostadsminister ansåg det märkligt: ”Det är ett skämt. En bostadspolitisk talesperson med bestämd uppfattning kan ju knappast vara lämplig som utredare”, sade han till Fastighetstidningen i juni i år.

– Vi har sett liknande uppgörelser tidigare i politiken, bland annat mellan S och MP, där man istället för ministerposter och inflytande ger ett parti en utredning som kompensation. Tyvärr ser vi också att utredningsväsendet sjangserat med utredningar som görs på kort tid och där slutsatserna redan är bestämda på förhand, säger Shirin Ahlbäck Öberg.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]