Publicerat 26 januari, 2017

Köp och hyr ut i Spånga – men inte på Söder

Köp en liten bostadsrätt och gärna i Spånga eller Kista om du vill tjäna på att hyra din lägenhet i andrahand. Ny jämförande statistik visar stora skillnader i hur hyresgäster och köpare värderar en bostad.

Det är andrahandstjänsten Qasa och Svensk Mäklarstatistik som samkört data för att få en bild av hur köp- och hyresmarknaden spelar mot varandra i Stockholm. Tydligt är att preferenser och betalvilja skiljer åt beroende på områden. I populära områden som Södermalm, Vasastan och Liljeholmen är bostadsrättsköpare beredda att betala bra för en lägenhet, men de som hyr i andra hand ligger lite lågt. I ett så kallat Qasaindex*, hamnar hyrorna runt 20 procent under bostadsrättens värde.

[ Annons ]

– De är uppenbarligen att dessa två marknader inte helt är i synk med varandra, konstaterar Mattia Tosti, pressansvarig och talesperson på Qasa.

Någon analys av varför dessa skillnader finns har inte Qasa gjort, men sannolikt handlar det om att personer som under en kort tid ska hyra en lägenhet inte värdesätter läge på samma sätt som köpare gör. Ett köp är för många också en investering och inte enbart en bostad.

– Men våra siffror kan ge en liten bild av potentialen i områden som är undervärderade, menar Mattia Tosti.

Tydligt är att små lägenheter värderas upp av de som ska hyra vilket är ett tecken på att efterfrågan på att hyra små lägenheter är stort i Stockholm. Andrahandsmarknaden består också till stor del av gästarbetare, studenter och ensamkommande invandrare som söker en liten lägenhet.

Se fler resultat från undersökningen här. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]