[ Annons ]

Farsta Strand blir platsen för Stockholm Stadsmissions första hyreshus.
Publicerat 15 november, 2021

Stockholms Stadsmission bygger för utsatta

Nu bygger Stockholms Stadsmission sitt första hyreshus. En del av lägenheterna ska fördelas via organisationens egna kö.

Det blir något av ett pilotprojekt när Stockholms Stadsmission uppför sitt första egna hyresbostadshus med lägenheter till människor i strukturell hemlöshet. Närmast kommer ett par kommuner som använt egna fastigheter på liknande sätt, som exempelvis ett uppmärksammat projekt i Nyköping.

Platsen för Stockholms Stadsmissions satsning är den slitna, och sedan ett par år igenbommade centrumlängan, på torget vid Brunskogsbacken i Farsta strand. Familjebostäder hade planerat för hyreslägenheter, men fick inte ihop kalkylen och sålde vidare tomträtten till Stockholms Stadsmission. Här planeras för cirka 50 lägenheter, detaljplan finns men man inväntar bygglov.

[ Annons ]

Planen är att en del av lägenheterna ska fördelas till människor som Stockholms Stadsmission möter i sina verksamheter för barn, unga och familjer. Men det kommer inte vara ett hus enbart med människor i utsatthet. Resten fördelas till personer på den ordinarie bostadsmarknaden, kanske via den ordinarie bostadsförmedlingen.

Pernilla Parding, programansvarig för Stockholms Stadsmissions socialt hållbara bostäder, betonar att alla detaljer ännu inte är helt klara.

– Vi har ju ännu inte fått bygglov, så det är många frågor vi ännu inte helt kan besvara. Men det viktiga är att vi ser detta som ett sätt att skapa ett tillskott av socialt hållbara bostäder. För oss innebär det bostäder till överkomliga priser som är trygga och trivsamma för de boende, men också för det omgivande kvarteret, säger Pernilla Parding.

År då detta att anse som social housing? Svaret på den frågan får bli både ja och nej.  Nej för att det inte finns något offentlig stöd kopplat till urvalskriterierna. Visserligen planerar man att bygga med statligt investeringsstöd – men investeringsstödet anger enbart hyresnivå inte fördelning. I en bredare tolkning är dock svaret ja – eftersom Stockholms Stadsmission gör en behovsprövad tilldelning av en del av lägenheterna.

– Om man ska se detta som ett inlägg i debatten vet jag inte. Men det kanske blir det. Vår avsikt är att bekämpa hemlöshet och det gör vi ganska pragmatiskt på Stockholms Stadsmission. Vi hoppas att detta ska bli en modell som även andra vill ta efter, säger Pernilla Parding.

Hon betonar att bostadslösheten kommit att bli ett så allvarligt samhällsproblem att det är dags att testa nya lösningar och modeller.

– Vi har en lång erfarenhet av att arbeta med människor i utanförskap. Men det är viktigt att komma ihåg att utanförskapet på bostadsmarknaden inte längre bara innebär människor med komplex problematik. En stor del av utanförskapet handlar om låga och osäkra inkomster, för kort kötid som gör att man inte får någon bostad den vägen och också ett eget svagt nätverk som inte kan hjälpa till. Vi möter folk i otrygga bostadssituationer i så många olika situationer, det är barnfamiljer, ensamstående med barn, unga vuxna och som har osäkra boendesituationer, säger Pernilla Parding.

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef Fastighetsägarna Sverige, som länge argumenterat för att det behövs en svensk modell för social housing, välkomnar initiativet. Han ser ingen risk att  enskilda välgörenhetslösningar som detta minskar trycket på politiken att ta ett  mer samlat grepp kring den sociala bostadspolitiken

– Tvärtom visar det på möjligheter och tillvägagångssätt som med olika variationer kan användas även i en strukturerad och offentligfinansierad modell för en utvecklad social bostadssektor, säger Martin Lindvall.

På Fastighetsägarna har man länge argumenterat mot det statliga investeringsstödet. Men i detta projekt menar  Martin Lindvall att Stadsmissionen använder investeringsstödet som det bör användas, eftersom upplägget säkerställer att hyror blir lägre för dem som verkligen är i behov av det.

– Som både blåslampa för politiken och inspiration för andra att utveckla fler och mer träffsäkra verktyg för en fungerande social bostadspolitik är initiativet bara att applådera, säger Martin Lindvall.


[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]