Foto: SKL.
Publicerat 27 november, 2017

Nyköpings kommun bygger social housing

Nyköpings kommun har påbörjat bygget av ett bostadshus med lägenheter till socialt behövande och där en mindre del ska gå till den vanliga bostadskön. Hyran blir låg tack vare SKL:s upphandlade ramavtal och stöd av staten.

Bristen på sociala kontrakt i befintligt fastighetsbestånd har lett till att Nyköpings kommun beslutat att bygga hyreshus i egen regi. Först 20 lägenheter i området Bryngelstorp och 2018 ytterligare 60 lägenheter på annan mark i kommunen.

[ Annons ]

– Vi får maximalt tio procent av lägenheterna i nyproduktion till sociala kontrakt, i det vi bygger själva ska merparten användas till olika kategorier av omsorgsboende och bostäder till nyanlända. Cirka 10–15 procent av lägenheterna får Nyköpingshem använda till sina sökande, säger Mikael Karlsson, chef fastighetsförvaltning på Nyköpings kommun.

Fastigheten blir en av de första i landet som upphandlats med SKL:s ramavtal för bostadshus. Produktionspriset är satt till mellan 16 000 – 18 000 kronor kvadratmeter. Normalt är byggkostnaden i Nyköping omkring 25 000–30 000 kronor per kvadratmeter. För att få statens investeringsbidrag är hyran satt till maximalt 1 300 kronor per kvadratmeter och år. Hyran för en tvårumslägenhet landar då på cirka 6 000 kronor i månaden.

Det är byggbolaget Hjältevadshus som står för produktionen, förvaltningen kommer initialt Nyköping kommun stå för, i framtiden antagligen Nyköpingshem.

Fakta ramavtal SKL

Ramavtalet Bostadshus 2016 möjliggör köp av permanenta flerbostadshus på ett snabbt, flexibelt och kostnadseffektivt sätt. Byggtiden ligger på mellan 5–11 månader. Just nu är det sex bolag som tilldelats ramavtal av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och SKL Kommentus Inköpscentral (SKI).

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]