[ Annons ]

Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Laurentzon överväger att flytta tusentals jobb utomlands, bland annat på grund av bostadsbristen i Sverige. Foto: Spotify
Publicerat 12 april, 2016

Spotify hotar med landsflykt på grund av bostadsbrist

Bristen på hyresrätter kan driva musiktjänsten Spotify till landsflykt. I ett öppet brev hotar grundarna att flytta tusentals jobb utomlands om politiken fortsätter att hindra bolaget från att växa. ”Marknaden fungerar i princip inte”.

De kommande åren vill den svenska musiktjänsten Spotify rekrytera tusentals nya medarbetare, men flera politiska hinder – så som bristen på hyresrätter utgör så allvarliga hot mot företagets tillväxt att man nu tvingas överväga att expandera i andra länder istället. Det skriver Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon i ett öppet brev.

[ Annons ]

”Om ett företag som vårt ska kunna växa vidare i Sverige måste förändringar ske snabbt. Det första hindret rör, vilket vi gång på gång har påpekat, tillgången till bostäder och då speciellt hyresrätter. Idag har vi medarbetare från 48 länder i Stockholm. Att ställa krav på att unga människor som kommer till ett nytt land direkt ska köpa dyra bostadsrätter minskar attraktionskraften och är inte långsiktigt hållbart. Jämför det med städer som New York, London och Singapore där möjligheterna att hyra bostäder är mycket enkla. Där finns, till skillnad mot i Stockholm, flexibilitet. Det finns bland experter och beslutsfattare en bred insikt om att faktorer som hyresregleringen, skattestrukturen och regelverken leder till att det byggs för få hyresrätter och att marknaden i princip inte fungerar,” skriver grundarna och fortsätter;

”Den svenska politiken står alltså inför ett vägval: antingen förs en politik som främjar den nya tidens företag och då måste villkoren vara tillräckligt bra. Eller så vill man inte och vi kan tyvärr inte tolka svensk politik på något annat sätt just nu.”

Utöver bostadsbristen lyfter skribenterna också upp två andra faktorer som hindrar bolagets expansion i Sverige – brister i det svenska utbildningssystemet och skattesystemet som försvårar möjligheten till personaloptioner. Brevet avslutas med en uppmaning till politikerna att skrida till handling.

”Nu krävs snabba åtgärder, annars riskerar Stockholm och Sverige att förlora i den globala konkurrensen. Och mer konkret, tusentals Spotifyjobb till USA istället för Sverige. Nu är tid för handling. Politiker – your move!”

Läs hela brevet här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]