[ Annons ]

Foto: HSB
Publicerat 22 september, 2022

Solkraften möter effekttopparna

De 80 solcellspanelerna på taket till HSB brf Trim i Kallhäll har gjort att föreningen sluppit höjda effekttariffer genom att fördela och minimera energianvändningen i fastigheten.

– En solcellsanläggning som producerar rätt mängd energi utifrån aktuellt behov och därmed möter effekttoppar är det bästa alternativet för både elnätet och plånboken. Och med dagens elkostnader minskar återbetalningstiden för solcellerna drastiskt, säger Robert Wass, verksamhetschef projektstöd, HSB Bostad, i en kommentar.

Solceller är idag standard i HSBs nyproduktion i Stockholmsregionen. I brf Trim har HSB satsat på en större solcellsanläggning än normalt, 80 solcellspaneler, och förberett för ytterligare 60 paneler. Solcellsanläggningen producerar som mest energi på eftermiddagar och kvällar på sommarhalvåret, när behovet är som störst. Det i kombination med en energihubb gör det möjligt att mäta, styra och effektivt optimera och fasbalansera fastigheten, så att energianvändningen fördelas och minimeras även när det råder effektbrist.

[ Annons ]

Solenergin går inte enbart till den gemensamma fastighetselen, utan fördelas även till lägenheterna. Anläggningen är även förberedd för fler paneler och energilagring, vilket gör det enkelt att komplettera efter en analys om vad som ger bäst effekt. 

– Den stora utmaningen är effekttopparna som inträffar på morgon och kväll när hushållen använder mycket energi parallellt under kort tid. När all el ska fram samtidigt blir det trångt på nätet och priserna stiger, kommenterar Robert Wass.

Färska siffror visar att anläggningen under ett år har producerat närmare 28 000 kWh, vilket besparat föreningen över 40 000 kr, inklusive försäljning av överskottsel. Med ett genomsnittligt elpris på 1,51 kr/kWh blir återbetalningstiden för anläggningen drygt nio år, en siffra som sjunker i takt med att elpriset stiger.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]