[ Annons ]

Catarina Johansson Nyman, vd för Fastighetsägare Skärholmen. Foto: Jennifer Glans
Publicerat 21 februari, 2019

Samarbetar med Försäkringskassan mot svartkontrakt

Att samarbeta med Försäkringskassan kan vara ett effektivt sätt att komma tillrätta med oriktiga hyresförhållanden. Ett arbete Catarina Johansson Nyman, VD Skärholmens Fastighetsägare, menar är grunden för att motarbeta otrygghet.

Vid olovlig andrahandsuthyrning förekommer ofta annan typ av olagligheter, som olika typer av bidragsbedrägerier. Folkbokföringsadressen har på gott och ont blivit en biljett in i välfärdssamhället.

[ Annons ]

Samtidigt leder oriktiga hyresförhållanden till otryggt boende. Och svarthandel med hyreskontrakt kan inte sällan kopplas till organiserad kriminalitet. Därför menar Catarina Johansson Nyman, VD Skärholmens Fastighetsägare, att ett intensifierat samarbete mellan hyresvärdar och Försäkringskassan kan bidra till både färre oriktiga hyresförhållanden och stora ekonomiska besparingar i minskat antal felaktiga bidragsutbetalningar

– Våra hyresvärdar vill nu intensifiera sitt samarbete med Försäkringskassan inom ramen för vad sekretessen tillåter. Hyresvärdar har en skyldighet att svara på frågor från Försäkringskassan i samband med utredningar samtidigt som Försäkringskassan har större möjligheter att göra utredningar än fastighetsägare, säger Catarina Johansson Nyman.

Ett exempel kan vara att en hyresvärd drivit ett ärende om misstänkt olovlig andrahandsuthyrning till hyresnämnden utan att nå framgång. Så fort ärendet varit uppe i nämnden är det en offentlig handling. Då kan Försäkringskassan ta vid med helt andra möjligheter att undersöka hur folk bor. De kan naturligtvis inte göra något åt själva hyresförhållandet.

– Men en typisk situation är att en person har utvandrat och lägenheten hyrs ut olovligen. Där har försäkringskassan betydligt lättare att kontrollera uppgifter. Försäkringskassan tar kontakt med Skattemyndigheten som i sin tur kan skriva personen på rätt adress, säger Catarina Johansson Nyman.

Johan Gellerstedt, chef för en av kontrollenheterna på Försäkringskassan, menar att det finns bristande kunskap om vilka regler som gäller för olika former av bidrag.

– Många känner inte till att om man till exempel är utomlands mer än sex månader under ett år, måste man anmäla det till försäkringskassan om man exempelvis har barnbidrag eller annan ersättning från samhället, säger Johan Gellerstedt.

Catarina Johansson Nyman är noga med att det inte handlar om att samköra register för att dra in sjukpenning och liknande.

– Vanligast är nog faktiskt att det just handlar om personer som utvandrat, vilket kan vara svårt för en fastighetsägare att upptäcka.

Men det finns naturligtvis en risk att redan utsatta personer upplever sig bli jagade av myndigheterna.

– Och sen kan naturligtvis andrahandshyresgästen vara en barnfamilj. Därför är det viktigt att socialtjänsten tar sitt ansvar, säger Catarina Johansson Nyman.

Men hon betonar att till syvende och sist är själva grunden för att skapa ett tryggare område att verkligen få kontroll över vilka som faktiskt bor i lägenheterna.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]