Wissam Faour och Iman Ahmad från Rosengård fastigheter ser styrkan i de boendes engagemang. Foto: André de Loisted
Publicerat 2 september, 2020

Rosengård vänder upplopp till hållbarhet

Efter helgens upplopp på Rosengård i Malmö gick de boende gemensamt ut för att röja upp. Ett engagemang som man på Rosengård fastigheter nu hoppas kunna använda för att växla upp det sociala hållbarhetsarbetet.

Rubrikerna präglades av det våldsamma upplopp som bröt ut efter att en koran bränts i Rosengård och en tillståndslös manifestation på Stortorget där en koran sparkats omkring på marken. Wissam Faour och Iman Ahmad vittnar om både sorg och ilska hos Rosengårdsborna över att utomstående velat förstöra. Men framförallt talar de om hur de positiva krafter som såg till att fredagens våldsamheter inte upprepade sig, och som även snabbt städade upp i förödelsen, nu kan användas för att

[ Annons ]

– Eller egentligen ser jag det främst som en bekräftelse på att vårat område är mitt uppe i en positiv utveckling. Det finns mycket stolthet, styrka och gemenskap i området. Det märks när något som det här händer.

Som bolagets bosociala samordnare försöker Iman Ahmad se möjligheterna.

– För som fastighetsbolag känner vi stolthet när vi ser hur de boende tog över sitt område redan dagen efter. Det är en tydlig markering att det är deras hem som ingen utomstående ska komma och förstöra. Det kommer vi att bygga vidare på.

Wissam Faour var hemma i Rosengård när oroligheterna bröt ut.

– I fredags märktes det hur det började samlas folk vid Bazaren här i området. Sedan blev det kaos. Då kunde vi inte göra så mycket, det gick så fort.

På lördagen gick rykten om att kravallerna skulle ta ny fart. Men nu hade han och grannarna pratat sig samman.

Jag har pratat med många här, och det märks hur många är väldigt besvikna över att folk utifrån kom hit och förstörde allt det vi kämpat för.

– Vi var flera som samlades innan de skulle komma hit. Tillsammans kunde vi sen gå emellan och lugna ner stämningen. Jag förstår om man vill demonstrera, men det ska ske på det lagliga sättet. Jag har pratat med många här, och det märks hur många är väldigt besvikna över att folk utifrån kom hit och förstörde allt det vi kämpat för.

Som anställd reparatör på Rosengård fastigheter var det särskilt smärtsamt för Wissam Faour att se området vandaliseras.

– Ja, det kändes svårt. Fast några av de boende började också städa upp redan under fredagskvällen. Så nu känns det mycket bättre.

Iman Ahmad och Wissam Faour. Foto: André de Loisted

Iman Ahmad berättar att Rosengård fastigheter haft ett stort fokus på social hållbarhet under tre år bolaget ägt och förvaltat 1660 lägenheterna i området.

– Vårt fokus är på boendet där vi jobbar med att med olika metoder stärka den kollektiva styrkan hos våra kunder.

Iman Ahmad nämner en lång rad insatser som läxhjälp, samarbete med en lokal basketklubb för att stärka unga tjejer, kursen som gett 60 kvinnor friheten att bemästra en cykel, utomhusträning för att stärka närvaro och trygghet… listan kan göras längre.

– Allt detta har som syfte att bli bättre på att lyssna på våra kunder och hur de vill förändra sitt område. För vi ser vårt bolag som en verktygslåda som våra kunder ska kunna använda för att själva ska skapa förbättring. Och vi märker verkligen av hur tryggheten ökat här, säger Iman Ahmad.

Men så kom fredagen och kravallerna.

– När jag såg bilderna därifrån kändes det verkligen som ett bakslag. Men snart såg jag också det positiva som började hända. Då tänkte jag på hur vi kan använda den viljan som många boende visat till något positivt.

Iman Ahmad berättar att hon redan fått ett positivt gensvar för den gemensamma städdag bolaget ordnat tillsammans med en idrottsförening.

– Vi hade en pop-up ute på gården igår och då var det direkt flera boende som var intresserade av att bli nya trappvärdar. Och nu ska vi ut och odla med några av de boende. Med våra boende kommer vi att förvalta det goda som de onda händelserna trots allt fört med sig.

Fotnot: Rosengård fastigheter ägs till lika delar av Balder, Heimstaden, MKB och Victoria Park.

[ Reportage ]
[ Nyheter ]
[ Krönikor ]